wtorek, 5 lutego 2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dzięki uprzejmości portalu Polska Gotuje
mam przyjemność testowania narzędzi kuchennych. 

Przybory kuchenne są  bardzo praktyczne oraz  wytrzymałe.
Posiadają nakładkę antypoślizgową dzięki której można używać bez ryzyka wyślizgnięcia się z dłoni podczas pracy. W skład zestawu wchodzi korkociąg, wyciskacz do czosnku, dziadek do orzechów oraz otwieracz do puszek. Zestaw narzędzi jest idealny dla bliskiej osoby jako prezent. Przybory można nabyć w sklepie internetowym www.garneczki.pl. Serdecznie zapraszam !


Składniki : 2 pojedyncze filety z kurczaka,  1/2 puszki ananasa krojonego w puszcze, 1/2 szklanki soku z ananasa z puszki, 1/2 szklanki soku jabłkowego, 4-5szt mini kukurydzy, 1 garść pokrojonego bambusa, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki białego wina, 2 łyżki sosu ostrego chilli, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, pieprz, sól, 2 łyżki oleju arachidowego, 1 garść orzechów laskowych.

Przygotowanie : Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju usmaż pokrojonego w kostkę fileta. Pod koniec smażenia wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę. Mięso ściągnij z patelni i odłóż na talerz. Na patelnię wrzuć kawałki ananasa oraz mini kukurydzę. Wlej sok jabłkowy, wino i sos chilli. Duś parę minut. Do syropu z ananasa wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Wlej delikatnie na patelnię. Wymieszaj. Wrzuć kurczaka z powrotem na patelnię i dopraw do smaku.  Danie podaj z chińskim makaronem lub ryże. Całość posyp orzechami.


4 komentarze:

  1. miseczka wygląda apetycznie zwłaszcza te małe kolby kukurydzy na makaronie, pysznie jednym słowem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :)
    Dziękujemy za wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie i tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniało mi się, że też robiłam podobne: http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/11/piersi-kurczaka-na-sodko-kwasno.html :)

    OdpowiedzUsuń

Print