czwartek, 7 lutego 2013

Babcine pączki

Babcine pączki

To już ostatnie pączki w tym roku !
Ostatnie w tłusty czwartek.

Składniki : 10 kopiastych łyżek mąki, 100g masła, 3 łyżki cukru, 6 żółtek, 1/2 szklanki mleka, 40g drożdży, 2 łyżki wódki, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie : Drożdże rozpuść w letnim mleku i połową mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę i porcjami wlej rozczyn, wódkę, stopione masło i wsyp resztę mąki. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 60minut. Ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką i uformuj pączki. Odstaw do wyrośnięcia na 30minut. W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż pączki na złoty kolor z dwóch stron. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki polej lukrem.


3 komentarze:

Print