czwartek, 7 listopada 2013

Szarlotkowe pierogi

Szarlotkowe pierogi

Często przygotowuję pierogi na obiad.
Mój mały jest wielkim fanem ale tylko tych na słodko.
Są pyszne a najlepiej smakują z domową bitą śmietaną.
Składniki : 
  • 500g mąki, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 szklanka ciepłej wody.
Przygotowanie : 
 
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste. Zawiń ciasto  w folię do żywności i zostaw na 20 minut.

Składniki mus :
  • 6 jabłek,
  • 1 łyżka masła, 
  • cynamon
 Przygotowanie mus : 

 W rondelku rozpuść mało i wrzuć pokrojone w kostkę jabłka i cynamon. Duś 15 minut co jakiś czas mieszając. 
 
Przygotowanie pierogi : 
 
 Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat. Wytnij koła przy pomocy szklanki lub foremki. Na środku krążka ułóż mus z jabłek i  sklej pierożka. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.
 
 



 

8 komentarzy:

  1. szarlotkowe *-* jestem na tak! pierogi o smaku jednego z najlepszych ciast jak najbardziej do mnie przemawiają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka w pierogach? Piszę się na to! To najbardziej jesienne pierogi, jakie do tej pory widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro będę robiła. Ale musi być pycha ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wierzę na słowo, że są pyszne! Uwielbiam jabłka z cynamonem. Na pewno kiedyś pojawią się w moim domu.

    OdpowiedzUsuń
  5. ślinka cieknie!

    pozdrawiam i zapraszam
    http://czerwonafilizanka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pysznosci! uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu. Takie pierożki na pewno by mi posmakowały. Pychotka!:)

    OdpowiedzUsuń

Print