Korzenne ciasteczka ( pierniczki )
Idealnie kruche ciasteczka.
Świetne do chrupania w ciągu dnia.
Możesz je włożyć do pojemnika z zakrętką i przechować parę dni.
Składniki :
- 200g zimnego masła
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 2 szklanki mąki
Na stolnicę przesiej mąkę wraz z cukrem pudrem i przyprawą do piernika. Dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtka. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto cienko rozwałkuj na blacie posypanym mąkę. Wytnij dowolne kształty ciasteczek. Ułóż na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika na 10 minut w temperaturze 190 stopni.
korzenne ciasteczka - uwielbiam je! ich zapach w domu to znak, że zbliżają się święta <3
OdpowiedzUsuńMoje absolutnie ulubione. :) Nawet mam taką samą foremkę!
OdpowiedzUsuńuwielbiam:d ja sobie zachowam ten przepis i przed świętami takie zrobię:)
OdpowiedzUsuńUlubione jesienne smaki :)
OdpowiedzUsuńCudnie musiały pachnieć :)
OdpowiedzUsuńO rety, jedne z moich ulubionych ciastek z dzieciństwa :) 5 składników = pełnia szczęścia :)
OdpowiedzUsuńjakiego masła użyłaś do tego wypieku? ; o
OdpowiedzUsuńz reguły używam masła extra z mlekovity. W takim niebieskim opakowaniu.
UsuńPozdrawiam, Ewelina
A ile wychodzi takich ciasteczek z jednej porcji? :)
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńWszystko zależy od wielkości foremek jakich użyjesz. Ale spokojnie powinno byc około 30-40 sztuk.
Pozdrawiam, Ewelina
a można użyć przyprawy korzennej?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
Usuń