wtorek, 5 listopada 2013

Korzenne ciasteczka

Korzenne ciasteczka ( pierniczki )

Idealnie kruche ciasteczka.
Świetne do chrupania w ciągu dnia.
Możesz je włożyć do pojemnika z zakrętką i przechować parę dni.

Składniki :
  • 200g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 2 szklanki mąki
Przygotowanie :

Na stolnicę przesiej mąkę wraz z cukrem pudrem i przyprawą do piernika.  Dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtka. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto cienko rozwałkuj na blacie posypanym mąkę. Wytnij dowolne kształty ciasteczek. Ułóż na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika na 10 minut w temperaturze 190 stopni.


12 komentarzy:

  1. korzenne ciasteczka - uwielbiam je! ich zapach w domu to znak, że zbliżają się święta <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje absolutnie ulubione. :) Nawet mam taką samą foremkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam:d ja sobie zachowam ten przepis i przed świętami takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie musiały pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rety, jedne z moich ulubionych ciastek z dzieciństwa :) 5 składników = pełnia szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakiego masła użyłaś do tego wypieku? ; o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z reguły używam masła extra z mlekovity. W takim niebieskim opakowaniu.

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
  7. A ile wychodzi takich ciasteczek z jednej porcji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,

      Wszystko zależy od wielkości foremek jakich użyjesz. Ale spokojnie powinno byc około 30-40 sztuk.

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
  8. a można użyć przyprawy korzennej?

    OdpowiedzUsuń

Print