czwartek, 21 listopada 2013

Gulasz z puree

Gulasz z puree


Składniki gulasz:

  • 400g karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych w puszce
  • bulion
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej

Przygotowanie :

Mięso opłukaj i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Ściągnij karkówkę i przełóż na talerz. Cebulę pokrój w kostkę i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, pomidory i koncentrat. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pomidory. Duś pod przykryciem przez 50-60 minut co jakiś czas mieszając. 

Składniki puree :
  • 500g ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 50g masła
  • 1/2 szklanki mleka
 Przygotowanie :

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i za pomocą blendera zmiksuj. Ziemniaki ponownie wstaw na wolny ogień i dodaj masło. Lekkim strumieniem wlej mleko nie przerywając mieszania.  

Ułóż puree na górę gulaszu i włóż do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni. 

 

3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcie. Oczywiście ja bym zmieniła mięso na inne bo tego nie lubię. Ale danie super.

    OdpowiedzUsuń

Print