Gulasz z puree
Składniki gulasz:
- 400g karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 puszki pomidorów krojonych w puszce
- bulion
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
Przygotowanie :
Mięso opłukaj i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Ściągnij karkówkę i przełóż na talerz. Cebulę pokrój w kostkę i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, pomidory i koncentrat. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pomidory. Duś pod przykryciem przez 50-60 minut co jakiś czas mieszając.
Składniki puree :
- 500g ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 50g masła
- 1/2 szklanki mleka
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i za pomocą blendera zmiksuj. Ziemniaki ponownie wstaw na wolny ogień i dodaj masło. Lekkim strumieniem wlej mleko nie przerywając mieszania.
Ułóż puree na górę gulaszu i włóż do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni.
mmm wygląda przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie. Oczywiście ja bym zmieniła mięso na inne bo tego nie lubię. Ale danie super.
OdpowiedzUsuń