Pianka karmelowa
Składniki biszkopt :
- 4 jajka
- 120g cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki stopinego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa :
- 250m śmietanki 30%
- 200g serka mascarpone
- 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
- 2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno i dodawaj partiami serek. Nie przerywając miksowania dodaj masę krówkową. Wolnym strumieniem wlej żelatynę i dokładnie zmiksuj składniki.
Na ostudzony biszkopt wlej masę krówkową i włóż do lodówki.
Składniki masa czekoladowa :
- 100ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 100g gorzkiej czekolady
Przygotowanie masy czekoladowej :
Śmietankę ubij na sztywną pianę i postaw na ogniu. Dodaj masło i połamaną czekoladę. Dokładnie połącz składniki.
Ostudzoną masę czekoladową wylej na masę krówkową. Włóż ponownie do lodówki na 2-3 godziny.
Moja forma 24x29 cm
W jakiej formie przygotowywałaś ciasto?
OdpowiedzUsuńMoja forma 24x29 cm
UsuńPozdrawiam ciepło
Dziękuję :)
Usuńpysznie wyglądaaaa:)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa mnie przekonuje, co dopiero smak; )
OdpowiedzUsuńJaka ładna pianka :)
OdpowiedzUsuńMusiało smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńpiękne, pyszne, delikatne! :)
OdpowiedzUsuńMasa idealna do wyjadania jeszcze z miski <3
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda. Czy masa trzyma się sztywno? - puszka kajmaku duża czy mała? Ostatnio mam ogromny apetyt na kajmak :D
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńMasa trzyma się sztywno przez żelatynę. W konsystencji przypomina piankę.
Użyłam masy kajmakowej 400g
Pozdrawiam, Ewelina
A biszkoptu niczym nie nasączać ? Jest wystarczająco wilgotny ?
OdpowiedzUsuńOczywioście biszkopt można nasączyć dowolnym likierem (np krówkowym)
UsuńJa natomiast , nic nie dodawałam do biszkoptu bo ciasto przygotowywałam dla maluchów więc pewnie wyczułby każdy smak :P
Pozdrawiam, Ewelina
Kolejne ciasto na mojej liście "muszę zrobić" ! Smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńile wynosi czas na jego wykonanie?
OdpowiedzUsuńZrobiłam tą piankę na Święta, wyszła pyszna :) mam nadzieję, że nie masz nic na przeciw, żeby pokazała ja na swoim blogu? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
Usuńbardzo się cieszę że smakowało :)
Oczywiście, że nie mam nic przeciwko . Jest mi bardzo miło :)