Pierniczki (do leżakowania)
Są takie przepisy na piernik i pierniczki, które wymagają czasu by smakowały nieziemsko i w 100% oddawały zapach świat. Właśnie taki jest ten przepis.
Pierniczki są pyszne dopiero po 2-3 tygodniach od przygotowania.
Składniki :
- 200ml płynnego miodu
- 200ml śmietanki kremówki
- 250g cukru
- 250g miękkiego masła
- 1 kg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- jajko do posmarowania pierniczków
Masło utrzyj z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Ubij kremówkę, dodaj do masy maślanej i delikatnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniataj ciasto. Uformuj kulę i owiń w folię. Włóż do lodówki na na 5-8 godzin. Rozwałkuj ciasto, posypując blat mąką. Wykrawaj foremkami pierniczki. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz przez 13-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierniczki ostudź i włóż do pojemnika. Szczelnie zamknij, nie podjadaj ! :)
Pierniczki będą pyszne po 2-3 tygodniach.
Ciasto na piernik może leżakować w moim domu długo, ale już upieczone pierniczki... musiałoby ich być duuużo, żeby coś utrzymało się 2-3 tygodnie:)
OdpowiedzUsuńmam pytanko, dużo pierniczków wychodzi z tych proporcji? :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie, ola
Witam ciepło,
OdpowiedzUsuńDośc trochę wychodzi tych pierniczków. Z małym wykrawaliśmy mniejsze kształty.
na 4-5 razy pierliśmy na blaszce z piekarnika.
Pozdrawiam, Ewelina
dziękuję bardzo za odpowiedź, w takim razie upiekę z połowy porcji, bo chcę w tym roku wypróbować kilka przepisów i mimo iż wiem, że pewnie byśmy i tak zjedli wszystko, to z drugiej strony jakiś umiar musi być :)
Usuńpozdrawiam, ola
ani się obejrzymy a faktycznie spadnie śnieg i będzie bardzo świątecznie...
OdpowiedzUsuńFajnie tak wyczekiwać czegoś :>
OdpowiedzUsuńJeśli wyglądają tak przepysznie, jak na zdjęciu, to punkt "nie podjadaj" będzie wyjątkowo ciężki do zrealizowania ;-)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zrobiła, bo jeszcze nigdy nie robiłam, a fajna to zabawa i doświadczenie. i przede wszystkim smacznie! :)
OdpowiedzUsuńZabawa świetna, ja robię co roku z moim 7-letnim synem-a robimy to chyba od 5 lat;););)Niesamowite jest to, że co roku jak zaczyna się robić zimno synio pyta:"mamo kiedy będziemy robić pierniczki"?????To jest magiczne!!!Oczywiście zawsze trzeba zrobić porcję więcej z przeznaczeniem na zjedzenie w trakcie pieczenia;)
OdpowiedzUsuńJedno pytanie....to "miękkie masło"to ma być masło 100% czy można je zastąpić margaryną do pieczenia????A śmietana kremówka-chodzi o 30%-36% czy kremowa 18% wystarczy???Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńWitam Ciepło, Masło śmiało można zastąpić margaryną. a co do śmietanki ja użyłam śmietanki 30% z zotta. Pozdrawiam, Ewelina
Usuń