Szybkie ciasto z jabłkami
Pyszne ciasto na weekend.
Jest bardzo lekkie i idealnie smakuje z jabłkami których jest teraz pod dostatkiem.
Składniki :
- 120g masła w temperaturze pokojowej
- 170g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170g mąki
- 1 łyżka mleka
- jabłka
- cynamon
- masło do posmarowania formy
- wiórki kokosowe do posypania formy.
Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp wiórkami. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbijaj po jednym jajku. Dodaj partiami mąkę, proszek do pieczenia i wlej mleko. Na dnie tortownicy rozsmaruj 3 łyżki ciasta. Ułóż cześć jabłek i posyp cynamonem. W ten sam sposób ułóż kolejne warstwy pamiętając, aby na wierzch wylać ciasto. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Tortownica : średnica 22 cm.
wow, oszłamiająco wygląda... bo tak domowo :] jak u Babci.
OdpowiedzUsuńCiasto piękne, jednak niestety nie mogę zaakceptować wpisu w akcji, ze względu na brak banerka. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bardzo się cieszę :)
UsuńZachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyżkowo :)
Pozdrawiam, Ewelina
Bardzo dobre wyszli,a takie proste skladniki
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało ! Pozdrawiam !
UsuńMożna jabłka pokroić np w kosteczkę, czy zrobi sie jakaś papka bądź nie bd już ten smak?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie Katrin,
Usuńjabłka mogą okazać się za ciężkie i mogłyby opaść na dno :)
Dziękuję bardzo :D
UsuńWłaśnie szukam ciasta, które można zrobić do tortownicy i wpadłam na ten przepis, a wiadomo, że ciasto z jabłkami zawsze wszystkim zasmakuje
Każde ciasto można zrobić w tortownicy :) Wyglądem będzie przypominał torcik :)
UsuńZachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyzkowo :)
Pozdrawiam ciepło !
Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)
UsuńJestem początkująca w robieniu ciast i stąd te pytania. Właśnie się przeprowadzilismy i zauważyłam, że mamy tylko tortownicę i taką małą blaszkę ok 25cm x 11cm i mam problem z wyszukaniem różnych przepisów, bo większośc jest na duże blachy, więc musiałabym dzielić ;P
Strasznie mało tego ciasta! To nie pomyłka te 170 g mąki? Ledwo przykryło jabłka. Mam nadzieję ,że w pieczeniu urośnie znacznie.
UsuńZnacznie nie urosło , ale urosło! Nie wiem czy należy z piekarnika wyjąć od razu , czy trzymać , aż piekarnik wystygnie . Wybrałem opcję pośrednia.-uchyliłem drzwiczki!
UsuńCzy jabłka można zastąpić innymi owocami np.malinam?
OdpowiedzUsuńtak można zastąpić jabłka innymi owocami. Wcześniej należny je obtoczyć np. w mące żeby nie opadły na dno.
UsuńJedno z moich ulubionych. polecam dodać orzechy włoskie do warstw z jabłkami - jest jeszcze pyszniejsze!:)
OdpowiedzUsuń