sobota, 16 listopada 2013

Szybkie ciasto z jabłkami

Szybkie ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto na weekend.
Jest bardzo lekkie i idealnie smakuje z jabłkami których jest teraz pod dostatkiem.


Składniki :
  • 120g masła w temperaturze pokojowej
  • 170g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170g mąki
  • 1 łyżka mleka
  • jabłka 
  • cynamon
  • masło do posmarowania formy
  • wiórki kokosowe do posypania formy.
 Przygotowanie :

Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp wiórkami. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbijaj po jednym jajku. Dodaj partiami mąkę, proszek do pieczenia i wlej mleko.  Na dnie tortownicy rozsmaruj 3 łyżki ciasta. Ułóż cześć jabłek i posyp cynamonem. W ten sam sposób ułóż kolejne warstwy pamiętając, aby na wierzch wylać ciasto. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Tortownica : średnica 22 cm.

16 komentarzy:

  1. wow, oszłamiająco wygląda... bo tak domowo :] jak u Babci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto piękne, jednak niestety nie mogę zaakceptować wpisu w akcji, ze względu na brak banerka. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i jest pyszny :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)

      Zachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyżkowo :)

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
  4. Bardzo dobre wyszli,a takie proste skladniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało ! Pozdrawiam !

      Usuń
  5. Można jabłka pokroić np w kosteczkę, czy zrobi sie jakaś papka bądź nie bd już ten smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Katrin,

      jabłka mogą okazać się za ciężkie i mogłyby opaść na dno :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo :D
      Właśnie szukam ciasta, które można zrobić do tortownicy i wpadłam na ten przepis, a wiadomo, że ciasto z jabłkami zawsze wszystkim zasmakuje

      Usuń
    3. Każde ciasto można zrobić w tortownicy :) Wyglądem będzie przypominał torcik :)

      Zachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyzkowo :)

      Pozdrawiam ciepło !

      Usuń
    4. Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)
      Jestem początkująca w robieniu ciast i stąd te pytania. Właśnie się przeprowadzilismy i zauważyłam, że mamy tylko tortownicę i taką małą blaszkę ok 25cm x 11cm i mam problem z wyszukaniem różnych przepisów, bo większośc jest na duże blachy, więc musiałabym dzielić ;P

      Usuń
    5. Strasznie mało tego ciasta! To nie pomyłka te 170 g mąki? Ledwo przykryło jabłka. Mam nadzieję ,że w pieczeniu urośnie znacznie.

      Usuń
    6. Znacznie nie urosło , ale urosło! Nie wiem czy należy z piekarnika wyjąć od razu , czy trzymać , aż piekarnik wystygnie . Wybrałem opcję pośrednia.-uchyliłem drzwiczki!

      Usuń
  6. Czy jabłka można zastąpić innymi owocami np.malinam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak można zastąpić jabłka innymi owocami. Wcześniej należny je obtoczyć np. w mące żeby nie opadły na dno.

      Usuń
  7. Jedno z moich ulubionych. polecam dodać orzechy włoskie do warstw z jabłkami - jest jeszcze pyszniejsze!:)

    OdpowiedzUsuń

Print