Rolada z jabłkami
Coś słodkiego na weekend ?
Rolada z jabłkami jest idealna do kawy.
Składniki biszkopt :
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu :
Białka
ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując.
Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę , proszek do pieczenia i
delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na blachę. Piecz w nagrzanym piekarniku do
180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą
roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia.
Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
Składniki nadzienie :
- 5-6 szt jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1/4 szklanki wody
- cukier (ewentualnie)
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wsyp do rondelka i wlej wodę. Duś na wolnym ogniu 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Jabłka ściągnij z ognia i wsyp galaretkę. Dokładnie wymieszaj składniki. ( Dosyp ewentualnie cukru do smaku).
Rozwiń biszkopt i rozsmaruj masę z jabłek. Zwiń roladę ponownie i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Apetycznie na weekend widzę :>
OdpowiedzUsuńCiągle mam obawy przed roladą, że nie będę potrafiła jej zwinąć:)
OdpowiedzUsuń