sobota, 23 listopada 2013

Rolada z jabłkami

Rolada z jabłkami

Coś słodkiego na weekend ?
Rolada z jabłkami jest idealna do kawy.

Składniki biszkopt :
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki stopionego masła 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Przygotowanie biszkoptu :


Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie  połącz składniki. Ciasto przelej na blachę. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
 
Składniki nadzienie :
  • 5-6 szt jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/4 szklanki wody
  • cukier (ewentualnie)
 Przygotowanie :

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wsyp do rondelka i wlej wodę. Duś na wolnym ogniu 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Jabłka ściągnij z ognia i wsyp galaretkę. Dokładnie wymieszaj składniki. ( Dosyp ewentualnie cukru do smaku). 

Rozwiń biszkopt i rozsmaruj masę z jabłek. Zwiń roladę ponownie i włóż do lodówki na 2-3 godziny.


2 komentarze:

Print