sobota, 2 listopada 2013

Murzynek z jabłkami

Murzynek z jabłkami


Składniki: 
  • 250g masła, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 4 jajka, 
  • 1/2 szklanki wody,
  •  3 łyżki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4-6 jabłek w zależności do wielkości.

Przygotowanie : 
 
Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki lub kostkę. Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę ostudzić, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dokładnie zmiksować na jednolita masę. Z białek ubić pianę , dodawać porcjami do masy , delikatnie wymieszać. Cisto przelej do formy. Na górze ułóż jabłka.Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60minut. Ciasto polać odstawiona polewą. 
 
 


3 komentarze:

  1. Jabłka zdecydowanie królują teraz na stołach:))

    OdpowiedzUsuń
  2. na jaką formę są te składniki?

    OdpowiedzUsuń

Print