sobota, 30 listopada 2013

Barszcz z jabłkami

Barszcz z jabłkami

Pięknie różowy barszczyk.
Pyszny i pachnący świętami.
Składniki :
  • bulion drobiowy
  • 800-1kg buraków
  • 3-4 szt jabłek
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka goździków 
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
 Przygotowanie :

Jabłka i buraki obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do gotującego się bulionu.  Wlej sok z cytryny i wsyp goździki. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Żółtka wymieszaj energicznie trzepaczką i wlej wolnym strumieniem 3-4 łyżki barszczu.Wymieszaj energicznie. Żółtka wraz z barszczem wlej do zupy i dokładnie połącz składniki. Wsyp cukier i dopraw do smaku.

2 komentarze:

Print