wtorek, 12 listopada 2013

Pulled pork

Pulled pork

Pulled pork zazwyczaj robi się z najlepszej jakościowo łopatki wieprzowej. 
Jest to niezwykle miękkie mięso dzięki długiemu czasu pieczenia w niskiej temperaturze. 
Możesz je wykorzystać na wiele sposobów - na ciepło jako danie główne jak również, na zimno do kanapek. Ja zazwyczaj rozdzielam mięso widelcem i zostawiam w powstałym sosie.


Receptura potrawy została skomponowana specjalnie 
do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.

Nowa propozycja od Piwa Książęcego smakowicie brzmiącej nazwie Książęce Burgundowe Trzy Słody. Dzisiaj już z pełną uczciwością mogę powiedzieć, że nie tylko nazwa jest smakowita ale same piwo również! Jest to piwo idealne na tą porę roku jak i nadchodzącą zimę. Swój wyjątkowy aromat zawdzięcza specjalnej kompozycji 3 rodzajów słodu: jasnego, karmelowego ciemnego i karmelowego aromatycznego z dodatkiem owoców dzikiej róży. W smaku jest złożone, słodowe z nutami karmelu, świeżo pieczonego chleba, biszkoptów, bułki maślanej i dzikiej róży. Podsumowując - pycha , pycha i jeszcze raz pycha. Nie jestem wielką fanką piwa ale to na pewno zagości u mnie w domu częściej. Będzie spędzało ze mną nadchodzące długie, mroźne zimowe wieczory.

 Smak mięsa został podkreślony wyjątkowym piwem o bardzo aromatycznym smaku jak również dodatkiem miodu, jałowca, anyżu i cynamonu.  

Składniki : 
  • 1 - 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 4 łyżki oleju 
  • 0,2 l piwa Książęce  Burgundowe Trzy Słody
  • 3 gwiazdki anyżu
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • owoce jałowca
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 mała kora cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 pomidory
  • 2 jabłka
Przygotowanie :

Do miski wlej olej, piwo, sos sojowy oraz miód. Wsyp wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek i wymieszaj składniki.  Mięso włóż do marynaty. Dokładnie nasmaruj, przykryj folią i odstaw do lodówki na całą noc.

Do naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką) przełóż mięso. Wlej marynatę. Dodaj pokrojone na ćwiartki pomidory i jabłka. Przykryj  pokrywką i zawiń szczelnie folią. Wstaw do piekarnika w temperaturze 100 stopni na 10 godzin. 

Po upieczeniu ostaw mięso na 1 godzinę. Dwoma widelcami rozerwij idealnie miękkie mięso na włókna. 


7 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie, że rozpływa się w ustach :) Wygląda naprawdę obiecująco.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna metoda,nie znałam jej, kiedyś zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda idealnie! Jak pokażę mężowi, to pewno lada dzień też będzie chciał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sprawdziłam przepis na sylwestra, wyszło przepyszne. Nie został ani kawałek na następny dzień i już planuję następne pieczenie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Print