Pulled pork
Pulled pork zazwyczaj robi się z najlepszej jakościowo łopatki wieprzowej.
Jest to niezwykle miękkie mięso dzięki długiemu czasu pieczenia w niskiej temperaturze.
Możesz je wykorzystać na wiele sposobów - na ciepło jako danie główne jak również, na zimno do kanapek. Ja zazwyczaj rozdzielam mięso widelcem i zostawiam w powstałym sosie.
Receptura potrawy została skomponowana specjalnie
do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.
Nowa propozycja od Piwa Książęcego
smakowicie brzmiącej nazwie Książęce Burgundowe Trzy Słody. Dzisiaj już
z pełną uczciwością mogę powiedzieć, że nie tylko nazwa jest smakowita
ale same piwo również! Jest to piwo idealne na tą porę roku jak i
nadchodzącą zimę. Swój wyjątkowy aromat zawdzięcza specjalnej kompozycji
3 rodzajów słodu: jasnego, karmelowego ciemnego i karmelowego
aromatycznego z dodatkiem owoców dzikiej róży. W smaku jest złożone,
słodowe z nutami karmelu, świeżo pieczonego chleba, biszkoptów, bułki
maślanej i dzikiej róży. Podsumowując - pycha , pycha i jeszcze raz
pycha. Nie jestem wielką fanką piwa ale to na pewno zagości u mnie w
domu częściej. Będzie spędzało ze mną nadchodzące długie, mroźne zimowe
wieczory.
Smak mięsa został podkreślony wyjątkowym piwem o bardzo aromatycznym smaku jak również dodatkiem miodu, jałowca, anyżu i cynamonu.
Składniki :
- 1 - 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 4 łyżki oleju
- 0,2 l piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
- 3 gwiazdki anyżu
- pieprz w ziarenkach
- ziele angielskie
- liście laurowe
- owoce jałowca
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 mała kora cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 2 pomidory
- 2 jabłka
Do miski wlej olej, piwo, sos sojowy oraz miód. Wsyp wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek i wymieszaj składniki. Mięso włóż do marynaty. Dokładnie nasmaruj, przykryj folią i odstaw do lodówki na całą noc.
Do naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką) przełóż mięso. Wlej marynatę. Dodaj pokrojone na ćwiartki pomidory i jabłka. Przykryj pokrywką i zawiń szczelnie folią. Wstaw do piekarnika w temperaturze 100 stopni na 10 godzin.
Po upieczeniu ostaw mięso na 1 godzinę. Dwoma widelcami rozerwij idealnie miękkie mięso na włókna.
Przepysznie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie, że rozpływa się w ustach :) Wygląda naprawdę obiecująco.
OdpowiedzUsuńfajna metoda,nie znałam jej, kiedyś zrobię:)
OdpowiedzUsuńApetyczne dania :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie! Jak pokażę mężowi, to pewno lada dzień też będzie chciał :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńsprawdziłam przepis na sylwestra, wyszło przepyszne. Nie został ani kawałek na następny dzień i już planuję następne pieczenie. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń