Dwukolorowe ciasto z kaszy manny
Składniki : (Forma 22 cmx22 cm)
- 0,5l mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 120g masła
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Do
rondelka wlej mleko. Dodaj pokrojone masło i wsyp cukier. Zagotuj. Wsyp
kaszę i energicznie mieszaj aż masa zgęstnieje.
Składniki :
- 0,5l mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 120g masła
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
Do
rondelka wlej mleko, wsyp kakao. Dodaj pokrojone masło i wsyp cukier. Zagotuj. Wsyp
kaszę i energicznie mieszaj aż masa zgęstnieje.
Formę wyłóż okrągłymi biszkopcikami. Na biszkopty wlej gorącą masę na zmiane wlewając białą i kakaową.
Składniki galaretka malinowa :
- 450g malin mrożonych
- 1-2 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki malinowej
Mus malinowy wlej na ciasto i włóż do lodówki na minimum 3 godziny.
Spróbuj również :
Uwielbiam takie ciasta, są świetne da dzieci na śniadanie czy podwieczorek. Robię czasem w wersji z migdałami i czekoladą.
OdpowiedzUsuńczy będzie to miało duży wpływ na masę, jeśli ograniczę ilość lub wyeliminuję całkowicie masło lub zastąpię je margaryną (też w mniejszej ilości)?
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńNie będzie miało znaczenia czy użyjesz masła czy margaryny.
Możesz wyeliminować całkowicie tłuszcz kaszka i tak będzie sztywna.
Podobnie robiłam ze śniadaniową kaszką : http://anyzkowo.blogspot.com/2013/08/dwukolorowa-sniadaniowa-kaszka.html
Zachęcam również do dodania zdjęcia po przygotowaniu na fb Anyzkowo :)
Pozdrawiam ciepło, Ewelina
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentują te różnokolorowe warstwy :) No i moje kochane maliny :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jedliśmy ale trochę zmodyfikowałam przepis bo dodałam galaretka z brzoskwiniami tak jak w Twoim innym przepisie. Bardzo dobre ale jak dla nas za słodkie i następnym razem dodam mniej cukru i masła. Kolejny plus, że może jeść mama karmiąca a w przyszłości będę podawać córeczce:-)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo uniwersalny bo można modyfikować dowolnie. Mój maluszek również bardzo je lubi ale kaszki nie zje :)
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia w kuchni :) - Ewelina
Kasza manna moja miłość - Na pewno spróbuję! Wygląda fajosko : )
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper! Przed chwilą próbowałam, bo wczoraj robiłam ciasto wg Twojego przepisu i jest rewelacyjne :). Wprawdzie w mieszkaniu studenckim nie mam blendera, więc górną warstwą był u mnie kisiel połączony z galaretką. Dziękuję i pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ! Jeśli masz zdjęcie to mogłabyś się pochwalić na tablicy fb Anyżkowa :)
UsuńGórą warstwę można dowolnie modyfikować np. z galaretką i owocami.
Pozdrawiam, Ewelina