Filet z indyka faszerowany
dzikim ryżem i żurawiną
Przepyszna rolada z indyka z miodową nutką.
Jest idealna na rodzinny obiad.
- 1 mały filet z indyka
- 100g suszonej żurawiny
- 1 cebula
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki miodu
- 100g dzikiego ryżu
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- mak
- olej do smażenia
Przygotowanie :
Dziki ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć posiekaną cebulę. Chwilę posmaż i dodaj pokrojony drobno seler naciowy. Posmaż razem całość.Dodaj żurawinę i miód. Wymieszaj składniki. Mięso opłucz, przekrój na pół. Oprósz solą i pieprzem. Do miski przełóż farsz. Dodaj ugotowany ryż i dopraw do smaku. Wbij jajko i wymieszaj składniki. Farsz rozłóż na mięsie i zwiń w roladkę. Posyp makiem. Podsmaż na patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na złoty kolor. Mięso przełóż do foremki. Przykryj folią i włóż do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 30 minut.
pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie i na pewno jest smaczny ! :)
OdpowiedzUsuńOryginalne nadzienie. Lubię żurawinę i to może być naprawdę pyszne, mięso przełamane jej kwaskowatym smakiem.
OdpowiedzUsuńPiękne dla oczu połączenie. A smakowo pewnie też cudne.
OdpowiedzUsuń