Pietruszkowe kotleciki z dorsza
Składniki :
- 400g świeżego fileta z dorsza
- 4-5 szt ziemniaków
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 jajko
- natka zielonej pietruszki
- bułka tarta
- olej
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i pieprzem i ugotuj na parze. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Rybę obierz ze skóry i starannie wyciągnij ości. Rozdziel dorsza na mniejsze kawałki w palcach. Wrzuć do ziemniaków, wbij jajko. Dokładnie połącz składniki. Wsyp sól, pieprz i paprykę. Uformuj w dłoniach kotleciki i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz