Galaretka z kurczaka z jajkiem
Składniki :
- 1 świeży kurczak,
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- seler,
- cebula,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- sól,
- 2 jajka,
- żelatyna.
Przygotowanie
:
Jajka ugotuj na twardo. Kurczaka dokładnie oczyść. Zalej wodą i wrzuć warzywa. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Duś na wolnym ogniu około 1 godziny. Pod koniec gotowania dopraw solą i
pieprzem. Mięso z kurczaka obierz z kości, marchewki pokrój na mniejsze kawałki. Powstały bulion odcedź, żelatynę rozpuśc w rosole. Do miseczki na sam dół, wrzuć trochę marchewki, jajka oraz mięso drobiowe. Zalej bulionem z
żelatyną. Galaretkę wstawiamy do lodówki aż stężeje. Galaretka świetnie
smakuje skropiona sukiem z cytryny i cebulką.
Przejrzalam wiele Twoich przepisow i zastanawiam sie...skad bierzesz pomidory suszone? moze zle szukam,albo zle rozumeim proporcje, ale przeciez one sa straasznie drogie, czyz nie?
OdpowiedzUsuńPomidory suszone kupuje w słoiczku w zalewie z oliwy. Słoiczek kosztuje 6-8 zł i starcza mi na długi czas. Zazwyczaj używam po 4-6 szt takich pomidorków.
Usuńile tej żelatyny np na litr bulionu?
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
OdpowiedzUsuńja dodaje 2 łyżki na 1L bulionu.
Pozdrawiam. Ewelina