wtorek, 19 listopada 2013

Galaretka z kurczaka z jajkiem

Galaretka z kurczaka z jajkiem


Składniki :
  • 1 świeży kurczak,
  •  3 marchewki, 
  • 3 pietruszki,
  • seler,
  • cebula,
  • liść laurowy,
  •  ziele angielskie,
  •  pieprz, 
  • sól, 
  •  2 jajka, 
  • żelatyna.

Przygotowanie :
 
 Jajka ugotuj na twardo. Kurczaka dokładnie oczyść. Zalej wodą i wrzuć warzywa. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Duś na wolnym ogniu około 1 godziny.  Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Mięso z kurczaka obierz z kości, marchewki pokrój na mniejsze kawałki. Powstały bulion odcedź, żelatynę rozpuśc w rosole. Do miseczki na sam dół, wrzuć trochę marchewki, jajka oraz mięso drobiowe. Zalej bulionem z żelatyną. Galaretkę wstawiamy do lodówki aż stężeje. Galaretka świetnie smakuje skropiona sukiem z cytryny i cebulką. 
 
 

4 komentarze:

  1. Przejrzalam wiele Twoich przepisow i zastanawiam sie...skad bierzesz pomidory suszone? moze zle szukam,albo zle rozumeim proporcje, ale przeciez one sa straasznie drogie, czyz nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory suszone kupuje w słoiczku w zalewie z oliwy. Słoiczek kosztuje 6-8 zł i starcza mi na długi czas. Zazwyczaj używam po 4-6 szt takich pomidorków.

      Usuń
  2. ile tej żelatyny np na litr bulionu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ciepło,
    ja dodaje 2 łyżki na 1L bulionu.

    Pozdrawiam. Ewelina

    OdpowiedzUsuń

Print