czwartek, 14 listopada 2013

Kotleciki z tuńczyka

Kotleciki z tuńczyka

Pyszny i prosty obiad do przygotowania.
Jestem pewna, że każdemu małemu niejadkowi będzie smakować.

Składniki :

  • 400g tuńczyka w puszce ( ja użyłam tuńczyka duże kawałki w oleju)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki mąki 
  • 180-200 ml mleka
  • jajko
  • jajko do obtoczenia
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • olej

Przygotowanie :


Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulkę i podsmaż. Wsyp mąkę cały czas mieszając.  Ściągnij patelnię z ognia i wolnym strumieniem wlej mleko nie przerywając mieszania aby nie powstały grudki. Ponownie wstawiamy na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Zagotuj sos tak aby zgęstniał. Ściągnij ponownie patelnię z ognia i dodaj odsączonego tuńczyka. Dokładnie połącz składniki i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Z masy uformuj kotleciki. Panierujemy w jajku a następnie w bułce tarce. Smaż na patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na złoty kolor. 



3 komentarze:

  1. Pyszny pomysł na obiad piątkowy i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia. I te kotleciki wyglądają naprawdę zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń

Print