Kotleciki z tuńczyka
Pyszny i prosty obiad do przygotowania.
Jestem pewna, że każdemu małemu niejadkowi będzie smakować.
Składniki :
- 400g tuńczyka w puszce ( ja użyłam tuńczyka duże kawałki w oleju)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 4 łyżki mąki
- 180-200 ml mleka
- jajko
- jajko do obtoczenia
- bułka tarta
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- olej
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulkę i podsmaż. Wsyp mąkę cały czas mieszając. Ściągnij patelnię z ognia i wolnym strumieniem wlej mleko nie przerywając mieszania aby nie powstały grudki. Ponownie wstawiamy na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Zagotuj sos tak aby zgęstniał. Ściągnij ponownie patelnię z ognia i dodaj odsączonego tuńczyka. Dokładnie połącz składniki i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Z masy uformuj kotleciki. Panierujemy w jajku a następnie w bułce tarce. Smaż na patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na złoty kolor.
wyglądają świetnie, pycha:)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad piątkowy i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia. I te kotleciki wyglądają naprawdę zachęcająco.
OdpowiedzUsuń