środa, 6 listopada 2013

Marynowana papryka w octowej zalewie

Marynowana papryka w octowej zalewie

Marynowana papryka świetnie nadaję do faszerowania mięs.
Jest również pyszna na kanapki z wędliną.

Składniki :
  • ok 6-8 szt czerwonej papryki
  • czosnek
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki octu
Przygotowanie :

Słoiki i zakrętki dokładnie sparz.  Paprykę bardzo delikatnie umyj. W całości włóż do wrzącej wody i gotuj 3-4 minuty. Odcedź paprykę i przelej zimną wodą. Paprykę pokrój na ćwiartki i wytnij nasienie. Przełóż do słoików. Do każdego słoika włóż ząbek czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listków laurowych i 1/2 łyżeczki gorczycy. Przygotuj zalewę : do 1/2 litra wrzącej wody wsyp łyżeczkę soli i cukru oraz wlej ocet. Wrzącą zalewą napełnij słoje z ułożoną papryką. Zamknij i wstaw do pasteryzacji na 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz

Print