Marynowana papryka w octowej zalewie
Marynowana papryka świetnie nadaję do faszerowania mięs.
Jest również pyszna na kanapki z wędliną.
Jest również pyszna na kanapki z wędliną.
Składniki :
- ok 6-8 szt czerwonej papryki
- czosnek
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gorczyca
- 1/2 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki octu
Przygotowanie :
Słoiki i zakrętki dokładnie sparz. Paprykę bardzo delikatnie umyj. W całości włóż do wrzącej wody i gotuj 3-4 minuty. Odcedź paprykę i przelej zimną wodą. Paprykę pokrój na ćwiartki i wytnij nasienie. Przełóż do słoików. Do każdego słoika włóż ząbek czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listków laurowych i 1/2 łyżeczki gorczycy. Przygotuj zalewę : do 1/2 litra wrzącej wody wsyp łyżeczkę soli i cukru oraz wlej ocet. Wrzącą zalewą napełnij słoje z ułożoną papryką. Zamknij i wstaw do pasteryzacji na 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz