niedziela, 17 listopada 2013

Ciasto z jabłkami i bezą

Ciasto z jabłkami i bezą

Ciasto bardzo proste do przygotowania
a efekt nieziemski.
Przepyszne połączenie owoców ze słodką bezą.
Składniki ciasto :

  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Składniki nadzienie :

  • 6-8 szt jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
 Składniki beza :

  • 3 białka 
  • 2/3 szklanki cukru
 Przygotowanie :
 
1. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski.  Ugnieć ciasto. Rozwałkuj na wcześniej wykrojonym papierze do pieczenia i włóż do formy. Włóż do lodówki na 10 minut.
 
2. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp cynamonem i wymieszaj.  Wsyp na ciasto.
 
3. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier. Pianę rozsmakuj na jabłkach.
 
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Blaszka : 30 cm x 24 cm







4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! I jaki śliczny kolorowy talerzyk :-) pozdrawiam ciepło Malgosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka cieknie na widok tak wspaniałego ciasta.
    Zapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego przepisu właśnie szukałam :) pyyysznie!
    Dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Print