Ciasto z jabłkami i bezą
Ciasto bardzo proste do przygotowania
a efekt nieziemski.
Przepyszne połączenie owoców ze słodką bezą.
Składniki ciasto :
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 6-8 szt jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 3 białka
- 2/3 szklanki cukru
1. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski. Ugnieć ciasto. Rozwałkuj na wcześniej wykrojonym papierze do pieczenia i włóż do formy. Włóż do lodówki na 10 minut.
2. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp cynamonem i wymieszaj. Wsyp na ciasto.
3. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier. Pianę rozsmakuj na jabłkach.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Blaszka : 30 cm x 24 cm
Wygląda pysznie! I jaki śliczny kolorowy talerzyk :-) pozdrawiam ciepło Malgosia
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie na widok tak wspaniałego ciasta.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.
takiego przepisu właśnie szukałam :) pyyysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje