Szarlotkowe pierogi
Często przygotowuję pierogi na obiad.
Mój mały jest wielkim fanem ale tylko tych na słodko.
Są pyszne a najlepiej smakują z domową bitą śmietaną.
Składniki :
- 500g mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka ciepłej wody.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj
wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste.
Zawiń ciasto w folię do żywności i zostaw na 20 minut.
Składniki mus :
- 6 jabłek,
- 1 łyżka masła,
- cynamon
W rondelku rozpuść mało i wrzuć pokrojone w kostkę jabłka i cynamon. Duś 15 minut co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie
pierogi :
Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat. Wytnij koła przy pomocy szklanki lub foremki. Na środku krążka ułóż mus z jabłek i sklej pierożka. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.
szarlotkowe *-* jestem na tak! pierogi o smaku jednego z najlepszych ciast jak najbardziej do mnie przemawiają ;)
OdpowiedzUsuńSzarlotka w pierogach? Piszę się na to! To najbardziej jesienne pierogi, jakie do tej pory widziałam :)
OdpowiedzUsuńJutro będę robiła. Ale musi być pycha ;-)
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWierzę na słowo, że są pyszne! Uwielbiam jabłka z cynamonem. Na pewno kiedyś pojawią się w moim domu.
OdpowiedzUsuńślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
http://czerwonafilizanka.blogspot.com/
Przepyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJakie pysznosci! uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu. Takie pierożki na pewno by mi posmakowały. Pychotka!:)
OdpowiedzUsuń