Gulasz z pieczarkami i kluseczkami
Składniki :
- 400-500g mięsa wieprzowego na gulasz,
- 1 cebula,
- 200-300g pieczarek,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie (4kuleczki),
- 2 szklanki bulionu,
- 2 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka śmietany.
Przygotowanie :
Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i posyp mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 40-50 minuty co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
Składniki :
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- mąka do posypania
Przygotowanie :
Mąkę przesiej na stolnicę. Do miseczki wbij jajka. Wlej olej i wodę i rozbełtaj widelcem. Zrób wgłębienie w mące i delikatnie wlej jajka. Wyrób jednolite ciasto. Urwij niewielką ilość ciasta i uformuj w palcach podłużny kształt.
Kluseczki odkładam na papier do pieczenia oprószony mąką. Wtedy kluseczki się nie sklejają.
Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Ugotowane kluseczki przełóż do mięsa. Delikatnie połącz składniki.
świetnie wygląda:D
OdpowiedzUsuńdoskonałe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam takie dania na jesienne obiady :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, tylko ja zrobię ze świderkami, bo za tym makaronem jakoś nie przepadam..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kinga