Kluseczki - dodatek do mięs lub zup
Kluseczi są świetnym dodatkiem do zup czy mięs.
Idealnie komponują się z gulaszem.
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- mąka do posypania
Przygotowanie :
Mąkę przesiej na stolnicę. Do miseczki wbij jajka. Wlej olej i wodę i rozbełtaj widelcem. Zrób wgłębienie w mące i delikatnie wlej jajka. Wyrób jednolite ciasto. Urwij niewielką ilość ciasta i uformuj w palcach podłużny kształt.
Kluseczki odkładam na papier do pieczenia oprószony mąką. Wtedy kluseczki się nie sklejają.
bardzo smacznie wyglądają, często robię do zupy kluski kładzione, fajna odmiana od makaronu:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne kluseczki i proste w przygotowaniu ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne te kluseczki :>
OdpowiedzUsuń