Porady dla opornych
Porady dla opornych
Często w mailach pytacie o porady związane z gotowaniem. Większość z Was
pewnie je zna, jednak niektórzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z
kulinariami i nie wiedzą czasem dla nas oczywistych rzeczy. Zebrałam
garść trików które mogą pomóc w gotowaniu jak i życiu codziennym
związanym z kuchnią. Zapraszam do zapoznania się i dodawania swoich,
każda z nas przecież ma swoje sposoby ;)
-
Aby pozbyć się soku z owoców / warzyw w puszce otwieramy je tylko trochę
i tą otwartą częścią ustawiamy nad zlewem i czekamy aż samo spokojnie
odcieknie
-
Obieranie pomidorów nie jest Twoją mocną stroną? Wrzuć je do wrzątku na pół minuty a następnie zrób nacięcie od spodu na krzyż.
-
Krojąc ser wychodzą Ci różnej grubości kawałki? Jeśli nie masz
specjalistycznego sprzętu możesz użyć najzwyklejszej obieraczki do
warzyw.
-
Chcesz szybko ugotować ziemniaki ? Po obraniu pokrój je na mniejsze kawałki
-
W trakcie smażenia tłuszcz radośnie pryska po całej okolicy? dodaj troszkę soli na patelnię
-
Krojenie cebuli wywołuje u Ciebie łzy? Wrzuć ją przed krojeniem na parę minut do zamrażalnika
-
Twoja rzodkiewka lub szczypiorek już więdną ? Zamocz na 2 godzinki w zimnej wodzie, będą jak nowe
-
Tarcie świeżego żółtego sera jest męczące? Włóż go przed tym na parę minut do zamrażalnika
-
Jajecznica wychodzi Ci za sucha ? Jajka wbij najpierw do naczynia,
wymieszaj i dopiero wrzuć na patelnie ciągle mieszając. Możesz też dodać
odrobinę mleka
-
Zupa wyszła za słona ? Dodaj dwa surowe ziemniaki i jeszcze raz zagotuj
-
Jajka pękają podczas gotowania? dodaj szczyptę soli lub kilka kropel cytryny
-
Potrawa wyszła Ci zbyt kwaśna? Dodaj odrobinę cukru
-
Wiecznie opadające ciasto? Następnym razem spróbuj dodać szczyptę soli
-
Czujesz się jak Smok Wawelski po zjedzeniu wypełnionej siarką owieczki? Kromka chleba powinna załatwić sprawę
-
W lodówce odbywa się festiwal zapachów ? Daj na talerzyk 2 łyżeczki kawy parzonej
-
Z mikrofali wydobywają się zapachy niczym ze zgromadzenia zombie ?
Wkładamy do niej miseczkę z wodą z sokiem z cytryny lub plasterki
cytryny i włączamy na 2-3 minuty
-
Nie możesz pozbyć się zapachu ryb z rąk ? Umyj je w osolonej wodzie i przepłucz sokiem z cytryny
-
Umycie tarki to kłopot ? Przed czynnością posmaruj ją olejem
-
Makaron skleja się w trakcie gotowania ? Dodaj łyżeczkę oleju
-
Wątróbka wyszła twarda jak podeszwa ? Solimy po usmażeniu a nie przed
-
Rozbicie kotletów wychodzi Ci nierówno ? Owiń je w folię
-
Mleko kipi ? Posmaruj masłem brzegi rondla tak 3-4 cm nad taflą
-
Ugotowana kukurydza nie smakuje jak powinna ? Do gotującej się wody dodaj odrobinę cukru i parę łyżek mleka
-
Ryby smażymy bez przykrywania patelnią, nie mieszamy również różnych gatunków na jednej patelni
-
Nie wylewaj soku z kiszonych ogórków, zalej nimi małe cebulki lub
czosnek. Po kilku dniach będziesz mieć wspaniałe marynowane dodatki do
sałatek oraz zaprawę do zakwaszania sosów i zup
-
Nie wylewaj wody, w której gotujesz ziemniaki - podlej nią kwiaty. Dzięki minerałom będą pięknie rosły
-
Sałatę rwiemy palcami a nie tniemy nożem - wolniej więdnie i nie traci witamin
Pomocne rady :) Szczególnie z tą woda poz ziemniakach !
OdpowiedzUsuńOd kiedy to słoną wodą podlewamy kwiaty??
UsuńOstudzona woda po gotowaniu ziemniaków zawiera małą ilość wapnia, natomiast dużo soli mineralnych potrzebnych roślinom i nie jest tak twarda jak ta z kranu, warto więc podlewać nią kwiaty.
UsuńTak, woda po ziemniakach rządzi...
OdpowiedzUsuńNo i sałata rwana nie jest gorzka :)
Kilka z pewnością się przyda ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!