wtorek, 12 listopada 2013

Porady dla opornych

Porady dla opornych

 Często w mailach pytacie o porady związane z gotowaniem. Większość z Was pewnie je zna, jednak niektórzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kulinariami i nie wiedzą czasem dla nas oczywistych rzeczy. Zebrałam garść trików które mogą pomóc w gotowaniu jak i życiu codziennym związanym z kuchnią.  Zapraszam do zapoznania się i dodawania swoich, każda z nas przecież ma swoje sposoby ;)



  • Aby pozbyć się soku z owoców / warzyw w puszce otwieramy je tylko trochę i tą otwartą częścią ustawiamy nad zlewem i czekamy aż samo spokojnie odcieknie


  • Obieranie pomidorów nie jest Twoją mocną stroną? Wrzuć je do wrzątku na pół minuty a następnie zrób nacięcie od spodu na krzyż.


  • Krojąc ser wychodzą Ci różnej grubości kawałki? Jeśli nie masz specjalistycznego sprzętu możesz użyć najzwyklejszej obieraczki do warzyw.


  • Chcesz szybko ugotować ziemniaki ? Po obraniu pokrój je na mniejsze kawałki


  • W trakcie smażenia tłuszcz radośnie pryska po całej okolicy? dodaj troszkę soli na patelnię


  • Krojenie cebuli wywołuje u Ciebie łzy? Wrzuć ją przed krojeniem na parę minut do zamrażalnika


  • Twoja rzodkiewka lub szczypiorek już więdną ? Zamocz na 2 godzinki w zimnej wodzie, będą jak nowe


  • Tarcie świeżego żółtego sera jest męczące? Włóż go przed tym na parę minut do zamrażalnika


  • Jajecznica wychodzi Ci za sucha ? Jajka wbij najpierw do naczynia, wymieszaj i dopiero wrzuć na patelnie ciągle mieszając. Możesz też dodać odrobinę mleka


  • Zupa wyszła za słona ? Dodaj dwa surowe ziemniaki i jeszcze raz zagotuj


  • Jajka pękają podczas gotowania? dodaj szczyptę soli lub kilka kropel cytryny


  • Potrawa wyszła Ci zbyt kwaśna? Dodaj odrobinę cukru


  • Wiecznie opadające ciasto? Następnym razem spróbuj dodać szczyptę soli


  • Czujesz się jak Smok Wawelski po zjedzeniu wypełnionej siarką owieczki? Kromka chleba powinna załatwić sprawę


  • W lodówce odbywa się festiwal zapachów ? Daj na talerzyk 2 łyżeczki kawy parzonej


  • Z mikrofali wydobywają się zapachy niczym ze zgromadzenia zombie ? Wkładamy do niej miseczkę z wodą z sokiem z cytryny lub plasterki cytryny i włączamy na 2-3 minuty


  • Nie możesz pozbyć się zapachu ryb z rąk ? Umyj je w osolonej wodzie i przepłucz sokiem z cytryny


  • Umycie tarki to kłopot ? Przed czynnością posmaruj ją olejem


  • Makaron skleja się w trakcie gotowania ? Dodaj łyżeczkę oleju


  • Wątróbka wyszła twarda jak podeszwa ? Solimy po usmażeniu a nie przed


  • Rozbicie kotletów wychodzi Ci nierówno ? Owiń je w folię


  • Mleko kipi ? Posmaruj masłem brzegi rondla tak 3-4 cm nad taflą


  • Ugotowana kukurydza nie smakuje jak powinna ? Do gotującej się wody dodaj odrobinę cukru i parę łyżek mleka


  • Ryby smażymy bez przykrywania patelnią, nie mieszamy również różnych gatunków na jednej patelni


  • Nie wylewaj soku z kiszonych ogórków, zalej nimi małe cebulki lub czosnek. Po kilku dniach będziesz mieć wspaniałe marynowane dodatki do sałatek oraz zaprawę do zakwaszania sosów i zup


  • Nie wylewaj wody, w której gotujesz ziemniaki - podlej nią kwiaty. Dzięki minerałom będą pięknie rosły


  • Sałatę rwiemy palcami a nie tniemy nożem - wolniej więdnie i nie traci witamin

5 komentarzy:

  1. Pomocne rady :) Szczególnie z tą woda poz ziemniakach !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od kiedy to słoną wodą podlewamy kwiaty??

      Usuń
    2. Ostudzona woda po gotowaniu ziemniaków zawiera małą ilość wapnia, natomiast dużo soli mineralnych potrzebnych roślinom i nie jest tak twarda jak ta z kranu, warto więc podlewać nią kwiaty.

      Usuń
  2. Tak, woda po ziemniakach rządzi...
    No i sałata rwana nie jest gorzka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka z pewnością się przyda ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Print