środa, 1 maja 2013

Królewska karpatka

Królewska karpatka

Tradycyjna karpatka wzbogacona kremem czekoladowym.
Pyszna i całkowicie inna.
\
Składniki ciasto :
  •  1 1/2 szklanki wody
  • 150g masła
  • 7 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki
 Składniki masa budyniowa : 
  • 1L mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
 Składniki masa czekoladowa :
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • 1/2 kostki miękkiego masła   
  • 1 łyżka cukru pudru 
Przygotowanie ciasto :
  
 Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsyp mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstaw do ostygnięcia. Wbijaj jajka pojedynczo,  za każdym razem miksując. Ciasto podziel na 2 części i wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz każdą cześć przez  25-30 minut w temperaturze 180 stopni. (nie otwieraj drzwi od piekarnika bo ciasto może opaść) 
 
Przygotowanie masy budyniowej :
 
 Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź 
 
Przygotowanie masy czekoladowej :
 
Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka. Zagotuj. W pozostałej części mleka wymieszaj budyń i wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj dokładnie tak aby nie powstały grudki. Ściągnij z ognia, przykryj folią i ostudź. Masło z cukrem pudrem zmiksuj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami budyń czekoladowy.
 
Przygotowanie królewskiej karpatki :
 
Jedną cześć ciasta posmaruj budyniem czekoladowym. Następnie połóż masę jasną i przykryj drugą częścią ciasta. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.  
  

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Wygląda nieziemsko :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie:)! Ciekawy pomysł z tym kremem czekoladowym!

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie zrobiłam:) krem wyszedł wyśmienity choć bardziej kojarzy mi się z tzw. napoleonką;) ciasto jedna połowa niestety musiała być dopieczona, bo 180 st. w moim piekarniku to było za mało, drugą część piekłam na 200 st. i wyszła suchutka. Chyba muszę zabrać przepis od ciotki, której krem jest hmmm inny;). Jednak przepis polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Print