niedziela, 12 maja 2013

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Sernik z brzoskwiniami i bezą 

 Nie ma weekendu bez pysznego ciasta.
Sernik smakuje bardzo wiosennie.
Jest bardzo delikatny i przepyszny. 

Składniki ciasto :
  • 1 szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • 100g masła (zimnego)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
 Składniki masa serowa :
  • 1/2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 500g twarogu na sernik
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki gęstej śmietany
 Składniki beza :
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Przygotowanie ciasto :
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysyp na stolnicę.  Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko,  szybko zagnieć ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia i oblep spód  blaszki. Wstaw do lodówki.

Przygotowanie masy serowej :
Białka ubij na sztywną piankę. Do miski wrzuć twaróg, żółtka, śmietanę oraz wsyp budyń  i cukier. Zmiksuj dokładnie. Delikatnie masę połącz z białkami. 
 
Masę serową wylej na spód ciasta. Na górze ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.      

Przygotowanie bezy :
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier oraz mąkę ziemniaczaną.

10 minut przed końcem pieczenia sernika nałóż bezę.  

5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda i jaki wysoki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik z brzoskwiniami to jeden z najlepszych. W dodatku to taka klasyka. ;) Fajny pomysł z bezą.

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda :) I też podoba mi się pomysł bezy na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to jest dobre na mała blachę?

    OdpowiedzUsuń

Print