Sernik z brzoskwiniami i bezą
Nie ma weekendu bez pysznego ciasta.
Sernik smakuje bardzo wiosennie.
Jest bardzo delikatny i przepyszny.
Składniki ciasto :
- 1 szklanka mąki
- 2 żółtka
- 100g masła (zimnego)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1/2 puszki brzoskwiń w syropie
- 500g twarogu na sernik
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu bez cukru
- 1 żółtko
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 5 białek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysyp na stolnicę. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko, szybko zagnieć ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia i oblep spód blaszki. Wstaw do lodówki.
Przygotowanie masy serowej :
Białka ubij na sztywną piankę. Do miski wrzuć twaróg, żółtka, śmietanę oraz wsyp budyń i cukier. Zmiksuj dokładnie. Delikatnie masę połącz z białkami.
Masę serową wylej na spód ciasta. Na górze ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie bezy :
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
10 minut przed końcem pieczenia sernika nałóż bezę.
Pysznie wygląda i jaki wysoki :)
OdpowiedzUsuńSernik z brzoskwiniami to jeden z najlepszych. W dodatku to taka klasyka. ;) Fajny pomysł z bezą.
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :) I też podoba mi się pomysł bezy na wierzchu.
OdpowiedzUsuńCzy to jest dobre na mała blachę?
OdpowiedzUsuńtak ma mała blaszkę przepis
Usuń