Burgery z jajkiem
Składniki :
- 600g mielonej wieprzowiny
- 1 duża cebula
- 1 jajko (lekko ubite)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki zielonej cebulki
- 1 papryczka chilli
- 4 jajka
- starta skórka z 1/4 cytryny
- sałata
- pomidor
- ser żółty
- pikle
- czerwona cebulka
- bułki hamburgerowe
- ketchup
- olej do smażenia
Przygotowanie :
Bułki podsmaż na suchej patelni. Cebulę, cebulkę zieloną i chilli pokrój drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko wrzuć do miski. Dodaj mięso i wsyp pieprz, sól, skórkę z cytryny i jajko. Połącz dokładnie składniki. Uformuj burgery. Małą szklanką wytnij kółko w środku. Smaż na rozgrzanej patelni 2-3 minuty, przewróć na drugą stronę i wbij jajko. Smaż 2-3 minuty i ponownie przewróć burgera na 1 minutę (żeby białko dokładnie się ścięło) oraz połóż ser. Przekrój bułki na pół. Ułóż liść sałaty, mięso z serem, polej ketchupem i połóż plasterek pomidora i ogórka. Całość przykryj górą bułki.
WYPAS
OdpowiedzUsuńRewelacja !!! I jajko zrobione tak jak lubię.
OdpowiedzUsuńDomowe zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie !!
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł, domowy fast food, to jest to ! :)
OdpowiedzUsuńgreat success!
OdpowiedzUsuńKanapka na bogato! Wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Mam tylko pytanie: ta czerwona cebulka ma być surowa?
OdpowiedzUsuńRzuciłam okiem na inne przepisy zamieszczone na blogu i z całą pewnością mogą stwierdzić, że jeszcze tu wrócę! :) Pozdrawiam, Magda.
Dziękuje za miłe słowa.
UsuńCebulka czerwona jak najbardziej może byc surowa bo jest łagodniejsza.
Ale możesz ja grillować z pomidorem lub zastąpić konfiturą z czerwonej cebuli.
Pozdrawiam ciepło :)
Tak apetycznie to wygląda u Ciebie, że szkoda byłoby mi jeść te burgery ;) Już samym patrzeniem się najadam ;D
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysl na kotleta! Strasznie mi sie podoba! Wyprobuje przy najblizszej okazji :)
OdpowiedzUsuńJak to rewelacyjnie wygląda!!!
OdpowiedzUsuń