środa, 29 maja 2013

Wiosenna minestrone

Wiosenna minestrone

Pyszna i niezwykle aromatyczna zupa.
Ze wszystkimi młodymi warzywami które pojawiły się na targu.
Zapach unosił się w całym domu.

Składniki :
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 100g świeżej fasolki szparagowej
  • 1/2 puszki fasoli białej
  • 1 cebula
  • 3-4 ziemniaczki
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała cukinia
  • garść świeżego tymianku
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • liść laurowy
  • bulion
  • 100g makaronu
  • 1 łyżka przyprawy maggi
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie :

W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone warzywa - przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cebulę, marchew, seler, ziemniaki, pietruszkę i cukinię. Podsmaż chwilę. Wlej bulion, pomidory. Wrzuć fasolkę szparagową i białą oraz przyprawy. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Dopraw przyprawą maggi oraz solą i pieprzem. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Minestrone podawaj gorącą z makaronem.


1 komentarz:

Print