poniedziałek, 13 maja 2013

Pulpeciki zapiekane z mozzarellą

Pulpeciki zapiekane z mozzarellą 

Prosta i pyszna propozycja na obiad.
Możesz ją podać z ryżem lub makaronem. 
Składniki :
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego,
  •  cebula,
  • czerstwa mała bułka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • jajko,
  •  sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia,
  • łyżki masła
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka bazyli


Składniki sos :
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka bazyli
  • sól
  • piepr
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 szklanka bulionu

Składniki dodatkowe :
  • 2 kulki mozzarelli
Przygotowanie mięsa: 

Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dodaj przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj kulki. Pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.


Przygotowanie sosu :

Na rozgrzaną patelnię  z niewielką ilością oliwy wrzuć pokrojoną cebulę i przeciśniety przez praskę czosnek. Smaż chwilę. Wlej pomidory i bulion. Duś wszytsko parę minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Usmażone pulpeciki ułóż na sosie. Na każdym połóż plasterek mozzarelli. Całość włóż do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni. 

5 komentarzy:

  1. Mniam mniam , robiłam kiedyś podobne :)
    są pyszne:)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pulpeciki! : )

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha:) bardzo lubie takie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. i po co ja tu zaglądałam??? zrobiłam się głoooooooodna :D

    OdpowiedzUsuń

Print