wtorek, 7 maja 2013

Ciasto Prince Polo

Ciasto Prince Polo 
Ciasto przepysznie wyglądające.
Delikatny biszkopt kakaowy przełożony masą budyniową a na górze beza z wafelkami.  
Przepyszny !

Składniki biszkopt :
  • 4 jajka
  •  120g cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa budyniowa : 
  • 1L mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g masła 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  1 jajko
Składniki beza :
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 100g orzechów laskowych
  • 2 łyżki kokosu
  • 3 wafelki prince polo
  Składniki polewa : 
  •  100g masła
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy budyniowej :

 Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź. 

Przygotowanie bezy :

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania partiami wsyp cukier. Do ubitej piany wsyp pokrojone orzechy, kokos i pokruszone wafelki. Masę przelej do blaszki i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 min w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie polewy :

 Do rondelka wlej wodę i cukier. Postaw na małym ogniu i mieszaj aż składanki się połączą.  Wrzuć pokrojone masło i pozostaw aż masło się rozpuści. Wsyp kakao i energicznie wymieszaj. 

Przygotowanie ciasta prince polo :

Na kakaowy biszkopt wlej masę budyniową i połóż ostudzoną bezę z wafelkami. Polej polewą. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny .

Moja blaszka 30 cm x 24cm

12 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam i nie jadłam takiego ciasta, ale to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beza z wafelkami mnie zauroczyła. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmm... smacznie się zapowiada

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez to ciasto musi byc pyszne! :D
    Nie lubie bezy, ale takiej z wafalkami nigdy bym nie odmowila <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto cudo :) przepis na jaką blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja blaszka 30 cm x 24cm. Pozdrawiam

      Usuń
  6. jaki czas wynosi na jego zrobienie

    OdpowiedzUsuń
  7. Beza w wafelkami...oj kusisz, kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za rewelacyjny przepis, ciasto zrobiło furorę na rodzinnej imprezie i błyskawicznie zniknęło ze stołu :)
    Kjujiczek

    OdpowiedzUsuń

Print