Tymiankowe klopsiki z piekarnika
Pachnące tymiankiem drobiowe klopsiki.
Przepyszne na obiad.
Możesz przygotować do nich dowolny sos - pomidorowy lub pieczarkowy.
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- garść świeżego tymianku
- 1 mała bułka namoczona w mleku
- 1/2 papryczki chilli
- oliwa
Mięso opłukaj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiel wraz z bułką. Do mięsa dodaj pokrojoną papryczkę chilli oraz posiekany tymianek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dłonie posmaruj oliwą i uformuj niewielkie klopsiki. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj folią i piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
świetnie wyglądają, nic tylko wcinać:D
OdpowiedzUsuńsuper przepis, dodaje do obserwowanych, moze i Ty sie zaobserwujesz ? :)
OdpowiedzUsuńzdrowsza wersja. i bardzo aromatyczna!
OdpowiedzUsuńMożna chilli czymś zamienić? :)
OdpowiedzUsuńNp papryką czerwoną lub całkowicie pominąć chilli. Klopsiki wtedy będą łagodne :)
UsuńPozdrawiam ciepło,