piątek, 24 maja 2013

Tymiankowe klopsiki z piekarnika

Tymiankowe klopsiki z piekarnika

Pachnące tymiankiem drobiowe klopsiki.
Przepyszne na obiad. 
Możesz przygotować do nich dowolny sos - pomidorowy lub pieczarkowy.


Składniki : (około 10szt)

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • garść świeżego tymianku
  • 1 mała bułka namoczona w mleku
  • 1/2 papryczki chilli
  • oliwa
Przygotowanie :

Mięso opłukaj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiel wraz z bułką. Do mięsa dodaj pokrojoną papryczkę chilli oraz posiekany tymianek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dłonie posmaruj oliwą i uformuj niewielkie klopsiki. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożoną  papierem do pieczenia. Przykryj folią i piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.  

5 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają, nic tylko wcinać:D

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis, dodaje do obserwowanych, moze i Ty sie zaobserwujesz ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowsza wersja. i bardzo aromatyczna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Można chilli czymś zamienić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Np papryką czerwoną lub całkowicie pominąć chilli. Klopsiki wtedy będą łagodne :)

      Pozdrawiam ciepło,

      Usuń

Print