piątek, 17 maja 2013

Ciasto rabarbarowe z różową pianką

Ciasto rabarbarowe z różową pianką 

Sezon na rabarbar trwa w pełni.
Polecam spróbować genialnego ciasta z słodką pianką.

Składniki ciasto :
  • 3 szklanki mąki
  • 220g masła
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  •  5 żółtek ( ja dodałam z jajek L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki beza :
  • 6 białek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
Składniki nadzienie :
  • 800g - 1 kg świeżego rabarbaru
  • 1/2 szkalnki cukru
  • 1/4 szkalnki wody
Przygotowanie nadzienia :

Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondelka, wsyp cukier oraz wlej wodę. Podsmaż chwilę całość. Przykryj i na wolnym ogniu duś 10 minut co jakiś czas mieszając. 

Przygotowanie ciasta :

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier, aromat, miękkie masło, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wyrób dokładnie ciasto. Włóż do zamrażarki na 20-25 minut. 

Przygotowanie beza :

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami cukier i kisiel. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 częsci. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do formy. Mus z rabarbara wylej na surowe ciasto. Bezę z kisielem wylej na rabarbar. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.





8 komentarzy:

  1. Robiłam podobne, pleśniak z rabarbarem i też dodałam kisiel, dzięki czemu pianka wygląda efektowniej :)
    Śliczne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Bardzo lubię takie ciasta z pianką, mają cudowny smak :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile cukru dać do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3/4 szklanki cukru do ciasta :)

      Usuń
    2. dziękuję bardzo ;-)

      Usuń
  5. Robiłem i jest bardzo pyszne dziękuję bardzo........

    OdpowiedzUsuń

Print