Ciasto rabarbarowe z różową pianką
Sezon na rabarbar trwa w pełni.
Polecam spróbować genialnego ciasta z słodką pianką.
Składniki ciasto :
- 3 szklanki mąki
- 220g masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 5 żółtek ( ja dodałam z jajek L)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego
- 800g - 1 kg świeżego rabarbaru
- 1/2 szkalnki cukru
- 1/4 szkalnki wody
Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondelka, wsyp cukier oraz wlej wodę. Podsmaż chwilę całość. Przykryj i na wolnym ogniu duś 10 minut co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie ciasta :
Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier, aromat, miękkie masło, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wyrób dokładnie ciasto. Włóż do zamrażarki na 20-25 minut.
Przygotowanie beza :
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami cukier i kisiel.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 częsci. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do formy. Mus z rabarbara wylej na surowe ciasto. Bezę z kisielem wylej na rabarbar. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.
Robiłam podobne, pleśniak z rabarbarem i też dodałam kisiel, dzięki czemu pianka wygląda efektowniej :)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcie
pyszne ciacho,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo lubię takie ciasta z pianką, mają cudowny smak :>
OdpowiedzUsuńPrzepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńA ile cukru dać do ciasta?
OdpowiedzUsuń3/4 szklanki cukru do ciasta :)
Usuńdziękuję bardzo ;-)
UsuńRobiłem i jest bardzo pyszne dziękuję bardzo........
OdpowiedzUsuń