piątek, 3 maja 2013

Kurczak w sosie śmietankowym

Kurczak w sosie śmietankowym

Bardzo  łagodna potrawka z kurczaka.
Świetnie pasuje z ryżem.

Składniki :

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 małe cebule
  • bulion
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie :

Mięso opłukaj, potnij na mniejsze części. Natrzyj pieprzem, solą i tymiankiem.  Na patelni rozgrzej olej i podsmaż fileta z każdej strony.  Marchewkę, cebulę i pietruszkę pokrój w talarki. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Na tym samym tłuszczy podsmaż warzywa. Wrzuć ponowniekurczaka, wlej bulion i duś 10 minut. W kubku wymieszaj śmietanę i mąkę. Wlej do sosu i wymieszaj składniki. Dopraw do smaku. 

9 komentarzy:

  1. Jakie smakowite zdjęcie,lubię takie potrawki.Zapisuję i na pewno wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny kurczaczek:) takie obiadki to ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie sosy, najbardziej właśnie do ryżu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takiego kurczaczka, przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda, zapisuję do zrobienia. Mam tylko pytanie, z jaką śmietanką najlepiej zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      Najlepiej z 30% (nie słodką) bo będziesz miec pewnośc że sie nie zważy.
      :)

      Usuń
  6. Śliczny kurczak, pewnie od tej marchewki sos jest cudownie słodki...

    OdpowiedzUsuń

Print