Tajskie burgery z grilla
Pyszne burgery pachnące imbirem i limonką.
Idealne z grilla.
- 500g mielonego mięsa z fileta z kurczaka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- sól
- pieprz
- cebulka zielona pęczek
- 1 mała papryczka chilli
- skórka z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki sosu chilli
Pozostałe składniki :
- bułki hamburgerowe
- sałata lodowa
- kiełki słonecznika
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki sosu słodkiego chilli
Przygotowanie burgerów :
Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko, bułkę tartą, sos chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z limonki, imbir, pokrojoną cebulkę i chilli, sól i pieprz. Połącz składniki. Uformuj niewielkie kotlety. Ułóż na talerzu i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Burgery usmaż na grillu używając tacki aluminiowej lub na patelni grillowej z niewielką ilością oleju.
Przygotowanie :
Bułkę podsmaż na grilluj. Ułóż porwaną sałatę lodową oraz burgera. Przygotuj sos - wymieszaj majonez z sosem chilli i posmaruj min mięso. Na górze ułóż kiełki. Całość przykryj górą bułki.
Nabrałam ochoty na burgery:)
OdpowiedzUsuńfantastyczne, takie domowe burgery sa najlepsze.
OdpowiedzUsuńfajna wersja burgera:) chyba sobie taki zrobię na drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńBurczy mi w brzuszku jak na nie patrzę :D
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne i kolorowe!
OdpowiedzUsuńgenialnie wyglądają! Narobiłaś mi ochoty dziewczyno :>
OdpowiedzUsuńjejuniu jak one obłędnie wyglądają
OdpowiedzUsuń