czwartek, 23 maja 2013

Tajskie burgery z grilla

Tajskie burgery z grilla 

Pyszne burgery pachnące imbirem i limonką.
Idealne z grilla.
 
Składniki burger:
  • 500g mielonego mięsa z fileta z kurczaka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  •   sól
  • pieprz
  • cebulka zielona pęczek
  • 1 mała papryczka chilli
  • skórka z 1 limonki
  • 1/2  łyżeczki sosu chilli
 
 Pozostałe składniki : 
  • bułki hamburgerowe
  • sałata lodowa
  • kiełki słonecznika
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu słodkiego chilli    

 Przygotowanie burgerów :
 
Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko, bułkę tartą, sos chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z limonki, imbir, pokrojoną cebulkę i chilli, sól i pieprz.  Połącz składniki. Uformuj niewielkie kotlety. Ułóż na talerzu i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Burgery usmaż na grillu używając tacki aluminiowej lub na patelni grillowej z niewielką ilością oleju.
 
Przygotowanie :
 
Bułkę podsmaż na grilluj. Ułóż porwaną sałatę lodową oraz burgera. Przygotuj sos - wymieszaj majonez z sosem chilli i posmaruj min mięso. Na górze ułóż kiełki. Całość przykryj górą bułki. 
 

7 komentarzy:

Print