sobota, 25 maja 2013

Rolada z kryształkami

Rolada z kryształkami

Świetna i przepyszna rolada na weekend.
Banalna do przygotowania.
Składniki :
  • 3 galaretki o różnych smakach
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie biszkoptu :

Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Przelej do foremek, odstaw do ostygnięcia i włóż do lodówki.

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka.  Delikatnie wsyp mąkę i połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Rozwiń roladę, posmaruj bitą śmietaną i posyp pokrojonymi na kawałeczki galaretkami. Zwiń roladę. Udekoruj resztą galaretek i bitą śmietaną  Całość włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

3 komentarze:

Print