Rolada z kryształkami
Świetna i przepyszna rolada na weekend.
Banalna do przygotowania.
Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę i połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Rozwiń roladę, posmaruj bitą śmietaną i posyp pokrojonymi na kawałeczki galaretkami. Zwiń roladę. Udekoruj resztą galaretek i bitą śmietaną Całość włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Banalna do przygotowania.
Składniki :
- 3 galaretki o różnych smakach
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie biszkoptu :
Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przelej do foremek, odstaw do ostygnięcia i włóż do lodówki.
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę i połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Rozwiń roladę, posmaruj bitą śmietaną i posyp pokrojonymi na kawałeczki galaretkami. Zwiń roladę. Udekoruj resztą galaretek i bitą śmietaną Całość włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
ale ładna:)
OdpowiedzUsuńWygląda super, a przepis faktycznie prosty :>
OdpowiedzUsuńZrobiłam i rozeszła się w 15 minut ;) Pychota !
OdpowiedzUsuń