wtorek, 30 kwietnia 2013

Galaretka wieprzowa

Galaretka wieprzowa 

Klasyczna galaretka wieprzowa zwana inaczej "zimne nóżki".
Jest świetna na przyjęcia.

Składniki :
  • 2 golonki wieprzowe
  • 3 nóżki wieprzowe
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz w ziarenkach
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 przypalone cebule
  • żelatyna 3 łyżki
 
Przygotowanie :
 
Mięso opłukaj i wrzuć do garnka. Zalej wodą, dodaj przyprawy i warzywa. Gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin ( gotuj aż mięso się rozpadnie). Mięso wyjmij i obierz z kości. Wrzuć do pojemniczków, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Rosół dopraw do smaku, rozpuść żelatynę i wymieszaj z wywarem. Przelej rosół do pojemniczków z mięsem. Wstaw do lodówki na minimum 2-3godziny. 
   

8 komentarzy:

  1. Znamy takie galaretki, mój tata jest ich fanem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Ciebie bardzo serdecznie.Miło,smacznie i kolorowo tu u Ciebie wiec rozgoszczę się na dłużej jeśli pozwolisz.Ciebie w wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie muszę zrobić tak swoją drogą czytasz w moich myślach bo wczoraj mi się galaretka zamarzyła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepszą na świecie robi moja Babcia :]

    OdpowiedzUsuń
  5. W domu bardzo lubimy galaretki wieprzowe :) My jeszcze dodajemy groszek i jajko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Its called Spic, we also make it in Ukraine.

    OdpowiedzUsuń
  7. I dont know how to write it in polish but translated it was called "cold feet" and we served it with vinegar

    OdpowiedzUsuń

Print