Miodowo-cytrynowy kurczak
Bardzo soczysty kurczak.
Przepyszne połączenie smaku - słodkiego miodu i kwaskowatej cytryny.
Składniki :
- kurczak świeży
- 4 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oleju
Kurczaka oczyść i opłukaj. Do miski wlej miód, olej, sos sojowy i sok z cytryny. Dodaj paprykę i pokrojony na drobne plasterki czosnek. Natrzyj marynatą kurczaka. Włóż do miski i pozostaw w lodówce na 2-3 godziny. Przełóż kurczaka do brytfanki. Nakryj folią lub rękawem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Następnie ściągnij folię i ponownie włoż do piekarnika na 20-30 minut.
Robiłam, sycące danie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne mięsko:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie...
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco! Lubię kurczaka z cytryną (lub pomarańczą)
OdpowiedzUsuń