poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Miodowo-cytrynowy kurczak

Miodowo-cytrynowy kurczak

Bardzo soczysty kurczak.
Przepyszne połączenie smaku -  słodkiego miodu i kwaskowatej cytryny.

Składniki :
  • kurczak świeży
  • 4 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie :

Kurczaka oczyść i opłukaj.  Do miski wlej miód, olej, sos sojowy i sok z cytryny. Dodaj paprykę i pokrojony na drobne plasterki czosnek. Natrzyj marynatą kurczaka. Włóż do miski i pozostaw w lodówce na 2-3 godziny. Przełóż kurczaka do brytfanki. Nakryj folią lub rękawem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Następnie ściągnij folię i ponownie włoż do piekarnika na 20-30 minut.

4 komentarze:

  1. Wygląda zachęcająco! Lubię kurczaka z cytryną (lub pomarańczą)

    OdpowiedzUsuń

Print