środa, 17 kwietnia 2013

Sernik królewski

Sernik królewski

Oj jak ja lubię serniki !
Sernik królewski jest moim ulubionym.
Pyszny i bardzo delikatny a co najważniejsze prosty do zrobienia.

Składniki ciasto :
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 200g masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Składniki masa serowa :
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 200g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g rodzynek.
 Przygotowanie ciasta :

Wszystkie składniki umieść w misce i zagnie na jednolite ciasto.  Podziel na 2 części i zawiń w folię. Włóż ciasto do zamrażarki na 20-25 minut.

Przygotowanie masy serowej :

Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Żółtka, cukier i masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser i budyń, nie przerywając miksowania. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Wsyp rodzynki i ponownie delikatnie wymieszaj.

Przygotowanie sernika królewskiego :

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną cześć ciasta rozwałkuj i wyłóż dno blaszki. Wlej masę serową. Górę ciasta posyp okruszkami z drugiej części ciasta -  możesz zetrzeć na tarce lub podzielić pozostałe ciasto na 2 części i pocierać o siebie, powstaną wtedy małe okruszki. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku przez około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Ostudź ciasto przy uchylonym piekarniku.


10 komentarzy:

  1. Sliczny. :)
    Ps. gratuluję wygranej z belVitą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z najlepszych serników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hummm sa l'air bien délicieux, sa donne envie de goûter!

    Bisous

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również uwielbiam serniki. Z chęcią skosztowałabym Twojego. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny! uwielbiam serniki.Pozdrawiam Aska

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności i w dodatku jakie piękne:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Me encantan las tartas de queso. ¿ cuantos gramos de crema de leche hacen falta? Me gustaría probarla

    Gracias

    OdpowiedzUsuń
  8. Y el tamaño del molde??

    Gracias

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plate 28cm x 25 cm.
      The dough is needed for one kilo of curd cheesecake. (white cheese)
      Best wishes :)

      Usuń
  9. jaki rozmiar formy?

    OdpowiedzUsuń

Print