niedziela, 7 kwietnia 2013

Drobiowe roladki z boczkiem i szpinakiem

Drobiowe roladki z boczkiem i szpinakiem

Pyszne roladki z wyjątkowym nadzieniem.
Lekko słonym dzięki boczku ale świetnie pasuje ze szpinakiem.

Składniki :
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g boczku surowego wędzonego
  • 150g sera ricotta
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 2 łyżki śmietany
  • bulion
  • olej
Przygotowanie : 

Mięso opłukaj i przetnij wzdłuż na pół. posyp solą, pieprzem i papryką słodką. Delikatnie rozbij filety. Ugotuj szpinak w osolonej wodzie - około 2-3 minuty. Na rozgrzanej patelni wlej odrobinę oleju. Wrzuć pokrojony boczek, czosnek  i cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj ugotowany szpinak i ricottę. Całość delikatnie połącz. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym filecie ułóż odpowiednią ilość farszu. Zwiń roladki spinając wykałaczką lub zwiąż sznurkiem spożywczym. Roladki podsmaż z każdej strony. Wlej bulion i całość włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni. Do sosu wlej śmietanę i dopraw do smaku.


4 komentarze:

  1. No proszę jaka ciekawa propozycja! Może kiedyś... chodź właśnie szukam przepisu na bigos

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rany jak ja lubię takie jedzonko! Wygląda obłędnie przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają baaaardzo apetycznie, uwielbiam takie "zawijańce"

    OdpowiedzUsuń

Print