Drobiowe roladki z boczkiem i szpinakiem
Pyszne roladki z wyjątkowym nadzieniem.
Lekko słonym dzięki boczku ale świetnie pasuje ze szpinakiem.
Lekko słonym dzięki boczku ale świetnie pasuje ze szpinakiem.
Składniki :
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 100g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g boczku surowego wędzonego
- 150g sera ricotta
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 2 łyżki śmietany
- bulion
- olej
Mięso opłukaj i przetnij wzdłuż na pół. posyp solą, pieprzem i papryką słodką. Delikatnie rozbij filety. Ugotuj szpinak w osolonej wodzie - około 2-3 minuty. Na rozgrzanej patelni wlej odrobinę oleju. Wrzuć pokrojony boczek, czosnek i cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj ugotowany szpinak i ricottę. Całość delikatnie połącz. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym filecie ułóż odpowiednią ilość farszu. Zwiń roladki spinając wykałaczką lub zwiąż sznurkiem spożywczym. Roladki podsmaż z każdej strony. Wlej bulion i całość włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni. Do sosu wlej śmietanę i dopraw do smaku.
No proszę jaka ciekawa propozycja! Może kiedyś... chodź właśnie szukam przepisu na bigos
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
Smakowicie się prezentują.
OdpowiedzUsuńRany jak ja lubię takie jedzonko! Wygląda obłędnie przepysznie.
OdpowiedzUsuńWyglądają baaaardzo apetycznie, uwielbiam takie "zawijańce"
OdpowiedzUsuń