niedziela, 28 kwietnia 2013

Pierogi z mięsem i soczewicą

Pierogi z mięsem i soczewicą


Przepyszne pierogi z mięsem i soczewicą. 
Świetne na obiad.



Składniki ciasto : 
  •  3 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie :
 Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. 

Składniki nadzienie : 
  • 400g karczku bez kości, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • 1/2 małego selera,
  •  2 cebule, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 3 ząbki czosnku,
  •  pieprz, 
  • sól, 
  • 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach,
  •  liść laurowy,
  •  ziele angielskie, 
  • 1 jajko,
  • 100g ugotowanej zielonej soczewicy

Przygotowanie nadzienia :  
Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na mniejsze części i zmiel wraz z marchewką. Na patelni rozgrzej olej i podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa i wsyp soczewicę. Przypraw solą, pieprzem. Wbij jajko i wymieszaj całość. 

6 komentarzy:

  1. Świetne nadzienie, dobra alternatywa dla tych ogólnie znanych farszów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze wypróbować! Nigdy nie próbowałam takiego połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mięsem robiłam już parę razy, ale dodatek soczewicy to dla mnie nowość :>

    OdpowiedzUsuń
  4. w przepisie jest, aby dodać kaszę gryczaną.. może można wymiennie tj. albo z soczewicą albo z k.gryczaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście :P
      to tak jak się z kimś rozmawia i pisze posta jednocześnie :P
      dziękuje za spostrzegawczość.

      Usuń
  5. Kocham pierogi z kaszą, ruskie, soczewicą, itp pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Print