Pierogi z mięsem i soczewicą
Przepyszne pierogi z mięsem i soczewicą.
Świetne na obiad.
Składniki ciasto :
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.
Przygotowanie
:
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z
masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj
ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą
szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w
osolonej wodzie przez 5 minut.
Składniki
nadzienie :
- 400g karczku bez kości,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 małego selera,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz,
- sól,
- 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 1 jajko,
- 100g ugotowanej zielonej soczewicy
Przygotowanie
nadzienia :
Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę,
seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu
przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na
mniejsze części i zmiel wraz z marchewką. Na patelni rozgrzej olej i
podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa i wsyp soczewicę.
Przypraw solą, pieprzem. Wbij jajko i wymieszaj całość.
Świetne nadzienie, dobra alternatywa dla tych ogólnie znanych farszów.
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować! Nigdy nie próbowałam takiego połączenia!
OdpowiedzUsuńZ mięsem robiłam już parę razy, ale dodatek soczewicy to dla mnie nowość :>
OdpowiedzUsuńw przepisie jest, aby dodać kaszę gryczaną.. może można wymiennie tj. albo z soczewicą albo z k.gryczaną?
OdpowiedzUsuńRzeczywiście :P
Usuńto tak jak się z kimś rozmawia i pisze posta jednocześnie :P
dziękuje za spostrzegawczość.
Kocham pierogi z kaszą, ruskie, soczewicą, itp pychota :)
OdpowiedzUsuń