Muffinki z marchewką i jabłkiem
oprószone orzechami laskowymi
Pyszne i bardzo aromatyczne muffinki.
Świetne na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Składniki :
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 2 średnie marchewki
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki pokrojonych orzechów laskowych
Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij całość na puszystą masę. Partiami wlej olej nie przerywając miksowania oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Połącz składniki. Marchewkę zetrzyj na tarce, jabłka potnij na drobną kostkę i wrzuć do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do papilotek. Posyp muffinki orzechami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
bardzo fajne babeczki , podobają mi się te dodatki ;p
OdpowiedzUsuńOj wzięłabym taką jedną ze sobą do pracy. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis - trzeba przetestować :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się prosty, a muffiny wyglądają pysznie, chyba wypróbuję jeszcze dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, mam nadzieję, że wyjdą tak samo dobrze! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do dodania zdjęcia na fb :)
UsuńŻyczę udanego wypieku :)