Chałka z kruszonką
Maślana chałka idealna ma poranne śniadanie.
Również świetnie się sprawdza dla maluszków na podwieczorek.
Składniki chałka:
- 30g świeżych drożdży
- 500g mąki
- 1/2 szklanka mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka mąki
Przygotuj rozczyn z drożdży. Do kubka wlej ciepłe mleko, wsyp cukier, 2 łyżki mąki i drożdże. Połącz składniki i zostaw aby wyrosło. Do miski wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj rozczyn, rozbełtane jajka oraz masło. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 50-60minut. Podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj lekko na wałeczki i zapleć warkocz. Odstaw aby chałka podrosła.
Przygotowanie kruszonki :
Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
Chałkę posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
matko, chałka;) kto jej nie lubi?:D
OdpowiedzUsuńmniammmmmmmmmmmmmmm........... a jajeczków jle? :-)
OdpowiedzUsuń1 jajeczko. Dziękuje za spostrzezenie :)
UsuńPiękna i zgrabniutka ta Twoja chałka! Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńBrakuje jajek w składnikach.
OdpowiedzUsuńIdealnie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńPiękna chałka!
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam chałkę... to mój smak z dzieciństwa. zawsze ją wcinałam u babci popijając gorącym kakao przez słomkę :) cudnie...
OdpowiedzUsuńprzy okazji odwiedzin zapraszam do udziału w losowaniu książki :) szczegóły na:
www.kreatywneteksty.blogspot.com
lub
https://www.facebook.com/StudioKreatywnegoCopywritingu?ref=hl
Czy ta chałka jest wyczuwalnie słodka? Lubię zjeść samą chalke z masłem gdy jest słodka a dużo chałek niestety nie ma słodkiego posmaku. Nie robiłam nigdy chałki dlatego chciałam się dopytać :)
OdpowiedzUsuńGENIALNA!!! Wczoraj ją upiekłam a dziś miałam na śniadanie z masłem i dżemem truskawkowym Plus ciepłe mleko 😋Bardzo dobry przepis,polecam :) Chałka wychodzi delikatnie słodka,taka jaką lubię :)
OdpowiedzUsuńJest piękna i apetyczna, czy można zamiennie użyć suszonych drożdży. jeśli tak to ile? ( jaki przelicznik)
OdpowiedzUsuń