sobota, 23 marca 2013

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Za tydzień już święta.
Powoli już czas pomyśleć o pysznych mazurkach i babkach.

Składniki ciasto :
  • 250g mąki krupczatki
  • 120g masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko 
 Składniki nadzienie :
  •  100g gorzkiej czekolady
  • powidła śliwkowe
  • płatki migdałów, rodzynki, kokos do ozdoby mazurka

Przygotowanie ciasto :

Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj pokrojone w kawałki masło, cukier puder, sól i wbij jajko. Wszystko dokładnie zagnieć  na jednolitą masę. Uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kruche ciasto posmaruj powidłami a następnie wylej roztopioną czekoladę. Delikatnie wygładź nożem całość. Mazurka udekoruj według uznania.

 

10 komentarzy:

  1. Śliczny mazurek. Wiesz, wstyd ale nie piekłam nigdy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, uwielbiam mazurki czekoladowe! Dziś u mnie też będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w tym roku na święta będzie gościł podobny. Pójdę chyba jednak na skróty i do masy kajmakowej dodam roztopionej czekolady, mam nadzieje że rodzinie będzie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda:) ładnie ozdobiony:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mazurka jadłam raz w życiu, kupnego. Szału nie było, wręcz zniechęcił mnie do wszystkich mazurków. Twój przepis wydaje się być prosty, zdjęcie powaliło mnie na kolana. W tym roku upiekę na Wielkanoc Twojego mazurka. Po Świętach zdam relację czy się udał i czy mi smakował ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyczny, pyszny :) Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Print