niedziela, 10 marca 2013

Pianka cappuccino

Pianka cappuccino

Pyszna pianka o smaku cappuccino.
Biszkopt namoczony kawą dodaje charaktery całemu ciastu.
Proste do wykonania a smak nieziemski.

Składniki biszkopt :
  • 4 jajka
  •  120g cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masa cappuccino :
  • 500ml śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 8 łyżek cappuccino
  • 1 łyżka cukru pudru
Składniki masa śmietankowa :
  •  500ml śmietanki 30%
  •  4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
Składniki dodatkowe :
  •  100g gorzkiej czekolady
  • kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 100ml gorącej wody.
Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masa cappuccino :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i cappuccino. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.

Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.

Przygotowanie ciasta :

Ostudzony biszkopt namocz pędzelkiem kawą rozpuszczalną. Połóż masę cappuccino. Następnie wylej masę śmietankową. Startą czekoladą posyp górę ciasta. Całość wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny.

 

 
 



23 komentarze:

  1. bajeczne ciasto, wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wielbicielka piankowych smakołyków...
    Dobrej niedzieli;)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczny puszysty pomysł w sam raz do niedzielnej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna kosteczka! :) Lubię takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. idealna na niedzielny poranek do pysznej herbatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie ;D pieknie wykonane zdjęcie ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Magiel Kuchenny10 marca 2013 18:21

    Śliczna, mniam ... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękna i przepyszna propozycja!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna bomba smaku i kalorii...

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne :) mmm... ale bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku jak ja bym teraz to zjadła! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam ochotę zrobić to ciacho, tylko napisz proszę jakiej wielkości blaszka powinna być

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale to dobre! :D Miałam przygotować od razu jak dodałaś przepis ale w końcu zapomniałam i zrobiłam dopiero wczoraj. Pyyyyszne :) W przyszłym tygodniu dodam przepis u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo podoba mi się to ciasto, zerkam i zerkam i nabieram na nie coraz większej ochoty. Chcę, aby wyszło dokładnie takie jak Twoje, więc proszę o podpowiedź, w jakiej wielkości blaszki był pieczony biszkopt. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      Przepraszam że nie odpisałam od razu ale wczoraj byłam na chrzcie :)
      moja blaszka ma wymiary
      30cm x 24 cm :)

      Pozdrawiam

      Usuń

Print