Pianka cappuccino
Pyszna pianka o smaku cappuccino.
Biszkopt namoczony kawą dodaje charaktery całemu ciastu.
Proste do wykonania a smak nieziemski.
Składniki biszkopt :
- 4 jajka
- 120g cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa cappuccino :
- 500ml śmietanki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 8 łyżek cappuccino
- 1 łyżka cukru pudru
- 500ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 100g gorzkiej czekolady
- kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 100ml gorącej wody.
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masa cappuccino :
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i cappuccino. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
Przygotowanie masa śmietankowa :
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
Przygotowanie ciasta :
Ostudzony biszkopt namocz pędzelkiem kawą rozpuszczalną. Połóż masę cappuccino. Następnie wylej masę śmietankową. Startą czekoladą posyp górę ciasta. Całość wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny.
bajeczne ciasto, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej niż wygląda :P
UsuńJestem wielbicielka piankowych smakołyków...
OdpowiedzUsuńDobrej niedzieli;)
Cudne ciasto!
OdpowiedzUsuńsmaczny puszysty pomysł w sam raz do niedzielnej kawy:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńPiękna kosteczka! :) Lubię takie ciasta.
OdpowiedzUsuńoszałamiająco wygląda!
OdpowiedzUsuńidealna na niedzielny poranek do pysznej herbatki ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie ;D pieknie wykonane zdjęcie ;d
OdpowiedzUsuńale ładne ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńMniaam, wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńŚliczna, mniam ... :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna i przepyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Pyszna bomba smaku i kalorii...
OdpowiedzUsuńCudne :) mmm... ale bym zjadła.
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko ! :)
OdpowiedzUsuńJejku jak ja bym teraz to zjadła! Pycha :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę zrobić to ciacho, tylko napisz proszę jakiej wielkości blaszka powinna być
OdpowiedzUsuńZ pewnością upiekę!
OdpowiedzUsuńAle to dobre! :D Miałam przygotować od razu jak dodałaś przepis ale w końcu zapomniałam i zrobiłam dopiero wczoraj. Pyyyyszne :) W przyszłym tygodniu dodam przepis u siebie :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się to ciasto, zerkam i zerkam i nabieram na nie coraz większej ochoty. Chcę, aby wyszło dokładnie takie jak Twoje, więc proszę o podpowiedź, w jakiej wielkości blaszki był pieczony biszkopt. Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńPrzepraszam że nie odpisałam od razu ale wczoraj byłam na chrzcie :)
moja blaszka ma wymiary
30cm x 24 cm :)
Pozdrawiam