Ciasto drożdżowe z kruszonką
Uwielbiam ciasto drożdżowe.
Jest świetne ze szklaną mleka na śniadanie.
Im prostsze ciasto tym lepsze !
Składniki ciasto :
- 150g masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50g drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 2 szklanki mąki
- 200g masła
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki umieść w misce i szybko zgnieć kruszonkę. Najlepiej dłoniami pocieraj mąkę z masłem.
Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozkrusz i wsyp do ciepłego mleka dodaj 0,5 szklanki mąki. Żółtka utrzyj z cukrem i delikatnie wlej rozczyn z drożdży. Odstaw na 20-30 minut aż wszystko urośnie. Do zaczynu dodaj resztę mąki i rozpuszczone masło. Wyrób gładkie ciasto. Włóż do formy, przykryj ściereczką i pozostaw by urosło. Posyp kruszonką i wsadź do piekarnika na 60-70 minut w temperaturze 170 stopni.
Ciasto drożdżowe z białym serem - smak dzieciństwa;)
OdpowiedzUsuńJest piękne! Mam chęć na drożdżowe, takie jeszcze ciepłe , z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńmmmm, rozmarzyłam się.
Pozdrawiam:)
Az mi slinka pociekla, najchetniej od razu rzucilabym sie piec... Mam jednak pytanie - ile by to bylo drozdzy suchych, te 50g, bo nie wiem czy tu w UK mam szanse dosac swieze :(
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
Usuńokoło 10g / Życzę smacznego :)
kruszonke potrafie wyjadać z drożdżówek i wszystkim tym denerwowac haha ;d
OdpowiedzUsuńAj, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńjak drożdżowe ma kruszonkę to niczego więcej mi nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńEwelino, patrząc na to apetyczne zdjęcie od razu rozpoznałam, że to Twoje dzieło :) A na takie ciacho to się pisze o każdej porze dnia i nocy :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie ;D
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńa czy można dodać całe jajka? i na jakiej wielkości blaszkę jest taka porcja? :)
OdpowiedzUsuńObawiam się że ciasto zrobi się zbyt wodniste.
UsuńBiałka możesz użyć do przygotowania np bezy.
Moja keksówka ma 35 x cm
Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego :)
Ciasto jest w miarę wilgotne, puszyste, mięciutkie? Czy bardziej suche i kruszące się?
OdpowiedzUsuńCiasto jest puszyste i delikatne :)
UsuńWłaśnie zrobiłam..., po 20 minutach pieczenia środek zapadł się, a boki odeszły od blachy.... :(
OdpowiedzUsuń