poniedziałek, 4 marca 2013

Schab faszerowany jajecznicą z suszonymi pomidorami

Schab faszerowany jajecznicą
 z suszonymi pomidorami

Pyszny schab na świąteczny obiad 
lub po prostu na kanapkę jako domowa wędlina. 
Polecam !

Składniki : 
 
  • 700g schabu bez kości, 
  • 4 jajka, 
  • 20 dag boczku wędzonego, 
  • 4 szt pomidory suszone,  
  • cebulka zielona, 
  • sól,
  •  pieprz, 
  • oliwa z pestek winogron, 
  • 1 łyżka masła, 
  • mieszanka przypraw.
 
 Mieszanka przypraw - 1 łyżeczka soli,1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Przygotowanie :
 
 Masło rozpuść na patelni dodaj pokrojony w kosteczki boczek i suszone pomidory, podsmaż. Wbij jajka. Całość wymieszaj do powstania jajecznicy. Schab opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie pokrój schab tak aby powstał płat. Jajecznicę rozłóż na mięsie i zwiń w roladę. Obwiąż schab sznurkiem spożywczym. Mięso nasmaruj oliwą i natrzyj przyprawą. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą, ułóż schab. Całość wsadź do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie podlej schab 1/3 szklanki wody i piecz przez 40minut, co jakiś czas podlewając cały schab powstałym sosem. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Możesz przygotować sos i podać na obiad lub serwować na zimno z kromką chleba.

13 komentarzy:

  1. świetny pomysł, prosty i lubiany przez każdego farsz :) a na dodatek cudownie wygląda, czego chcieć więcej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, co za świetny schab! Super pomysł:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takiego schaba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ils est superbe et très bien réaliser!

    Bisous

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda genialnie, smakuje zapewne też niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę znakomicie! Nigdzie takiego nie widziałam.
    Super.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis bardzo ciekawy, a schab wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. faszerowany jajecznicą? Z tym się jeszcze nie spotkałyśmy. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki genialny pomysł! Zapisuję! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.l

    OdpowiedzUsuń

Print