Babka mocno cytrynowa
Bardzo lubię przygotowywać ciasta które nie wymagają dużego wysiłku a zawsze smakują rewelacyjnie.
Babka jest bardzo aromatyczna i wszytstkim będzie smakować.
Babka jest bardzo aromatyczna i wszytstkim będzie smakować.
Składniki :
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 200g roztopionego masła
- 2 cytryny - sok z 2 cytryn + skórka z 2 cytryn.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij mikserem na puszystą masę i partiami dodawaj mąkę ziemniaczaną, pszenna i proszek do pieczenia. Na koniec wlej masło oraz sok z cytryn i skórkę. Delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
też taką piekłam tyle że na święta :) mniam!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda,..
OdpowiedzUsuńpiękna, śliczna!
OdpowiedzUsuńMniam, robie taka sama tylko nie dodaje cytryn:) Jest idealna!:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) oj teraz się zaczną babki a ja takie bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńJa równiez lubie jesc i piec ciasta ucierane. :)
OdpowiedzUsuńMmm, zaczyna się czas babek. Pysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńJeśli cytrynowa to dla mnie. Dla mnie!!!!
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńbardzo interesujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńRobilam na wielkanoc-przepyszna, dzis rowniez sie skusilam, zaraz wyjme z piekarnika:-)
OdpowiedzUsuń