niedziela, 3 marca 2013

Babka mocno cytrynowa

Babka mocno cytrynowa

Bardzo lubię przygotowywać ciasta które nie wymagają dużego wysiłku a zawsze smakują rewelacyjnie. 
Babka jest bardzo aromatyczna i wszytstkim będzie smakować.

Składniki : 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 200g roztopionego masła
  • 2 cytryny - sok z 2 cytryn + skórka z 2 cytryn.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :

Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij mikserem na puszystą masę i partiami dodawaj mąkę ziemniaczaną, pszenna i proszek do pieczenia. Na koniec wlej masło oraz sok z cytryn i skórkę. Delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.


12 komentarzy:

  1. też taką piekłam tyle że na święta :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, robie taka sama tylko nie dodaje cytryn:) Jest idealna!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie:) oj teraz się zaczną babki a ja takie bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja równiez lubie jesc i piec ciasta ucierane. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, zaczyna się czas babek. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli cytrynowa to dla mnie. Dla mnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo interesujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robilam na wielkanoc-przepyszna, dzis rowniez sie skusilam, zaraz wyjme z piekarnika:-)

    OdpowiedzUsuń

Print