Pełnoziarnista babka
z marchewką i jabłkiem
Myślicie już o świętach ?
Pyszne, pulchne babki !
Już nie mogę się doczekać !
Składniki :
- 1 jabłko
- 2 średnie marchewki
- garść rodzynek
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- masło do natłuszczenia formy
- bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie :
Marchew utrzyj na tarce o małych otworach natomiast jabłka o dużych. Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami mąkę pełnoziarnistą, pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec wsyp rodzynki, jabłko i marchew. Delikatnie połącz składniki. Ciasto przełóż do formy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Myślimy, myślimy o świętach. A jak widzimy takie babki, myślimy jeszcze bardziej!
OdpowiedzUsuńCudowna;)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńCudna babka, a ta patera też boska! Można wiedzieć gdzie ją nabyłaś?
OdpowiedzUsuńPaterę kupiłam jakiś czas temu w Home&You.
UsuńPosiada dodatkowe nakrycie szklane :)
A jaka jest wielkość formy?
OdpowiedzUsuńWielkośc formy podam jak tylko będę w domu :) bo w tej chwili jestem w pracy :P
UsuńMoja forma ma średnicę 16 cm a jest głęboka na ok 8 cm.
UsuńDziękuję :)
Usuńwystarczy spojrzeć, by wiedzieć że będzie że będzie to jedna z ulubionych babek. Ciasta marchewkowe są rewelacyjne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam ciasto marchewkowe jest pyszne :)
UsuńOj musi być bardzo smakowita :)
OdpowiedzUsuńIl est superbe ton gâteau sa donne envie!
OdpowiedzUsuńBisous
W sam raz na Wielkanoc :)))
OdpowiedzUsuńpiękna jest!
OdpowiedzUsuńmuszę się zabrać za pieczenie tej babeczki :D
to jest lukier?
OdpowiedzUsuńtak, to jest lukier :)
UsuńPiekna babeczka
OdpowiedzUsuńno pysznie i do tego pełnoziarnista :)
OdpowiedzUsuńczy babka wyjdzie w formie do keksa? czy będzie to za duża forma?
OdpowiedzUsuńJasne że wyjdzie w formie keksu, ale na mniejszą formę. Formę na babkę mam niedużą.
Usuńmam zamiar ją upiec, nie dodałaś w ogóle tłuszczu do ciasta? Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńBabeczkę piekłam bez tłuszczu (nie licząc odrobiny masła do posmarowania foremki).
Życzę udanego wypieku i smacznego :)
już upieczona i prawie zjedzona, pyszna :)
Usuń- a można bez cukru ..????
OdpowiedzUsuńoczywiście. Ubij jajka mikserem, powinno wystarczyc.
UsuńDodalam ksylitol zamiast cukry brązowego,z braku cukru waniliowego zastąpiłam go lyzka miodu. Uzylam jednego rodzaju maki: pelnoziarnistej orkiszowej. Jestem ciekawa efektu!
Usuń