piątek, 1 marca 2013

Pełnoziarnista babka z marchewką i jabłkiem

Pełnoziarnista babka 
z marchewką i jabłkiem

Myślicie już o świętach ?
Pyszne, pulchne babki !
Już nie mogę się doczekać !

Składniki :
  • 1 jabłko
  • 2 średnie marchewki
  • garść rodzynek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • masło do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do posypania formy

 Przygotowanie :

Marchew utrzyj na tarce o małych otworach natomiast jabłka o dużych. Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami mąkę pełnoziarnistą, pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec wsyp rodzynki, jabłko i marchew. Delikatnie połącz składniki. Ciasto przełóż do formy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

 

27 komentarzy:

  1. Myślimy, myślimy o świętach. A jak widzimy takie babki, myślimy jeszcze bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna babka, a ta patera też boska! Można wiedzieć gdzie ją nabyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paterę kupiłam jakiś czas temu w Home&You.
      Posiada dodatkowe nakrycie szklane :)

      Usuń
  3. A jaka jest wielkość formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkośc formy podam jak tylko będę w domu :) bo w tej chwili jestem w pracy :P

      Usuń
    2. Moja forma ma średnicę 16 cm a jest głęboka na ok 8 cm.

      Usuń
    3. Dziękuję :)

      Usuń
  4. wystarczy spojrzeć, by wiedzieć że będzie że będzie to jedna z ulubionych babek. Ciasta marchewkowe są rewelacyjne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również uwielbiam ciasto marchewkowe jest pyszne :)

      Usuń
  5. Oj musi być bardzo smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała babka! Uwielbiam wypieki z marchewka, są wilgotne i słodziutkie. Te marcheweczki malutkie są urocze. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Il est superbe ton gâteau sa donne envie!

    Bisous

    OdpowiedzUsuń
  8. piękna jest!
    muszę się zabrać za pieczenie tej babeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. to jest lukier?

    OdpowiedzUsuń
  10. no pysznie i do tego pełnoziarnista :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy babka wyjdzie w formie do keksa? czy będzie to za duża forma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że wyjdzie w formie keksu, ale na mniejszą formę. Formę na babkę mam niedużą.

      Usuń
  12. mam zamiar ją upiec, nie dodałaś w ogóle tłuszczu do ciasta? Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      Babeczkę piekłam bez tłuszczu (nie licząc odrobiny masła do posmarowania foremki).
      Życzę udanego wypieku i smacznego :)

      Usuń
    2. już upieczona i prawie zjedzona, pyszna :)

      Usuń
  13. - a można bez cukru ..????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście. Ubij jajka mikserem, powinno wystarczyc.

      Usuń

Print