piątek, 8 marca 2013

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Święta już niedługo.
Macie zaplanowane jakie słodkości będziecie piec ?
Oczywiście nie może obejść  się bez mazurka !

Składniki ciasto :

  • 250g mąki krupczatki
  • 120g masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
Składniki masa :

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 50g czekolady gorzkiej ( do dekoracji )
  • 50g kokosu ( do dekoracji )
  • płatki migdałów (do dekoracji)
Przygotowanie ciasto :

Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj pokrojone w kawałki masło, cukier puder, sól i wbij jajko. Wszystko dokładnie zagnieć  na jednolitą masę. Uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.

Przygotowanie masy :

Puszkę umieść w rondelku z wodą i gotuj 10-15min aż masa będzie miękka.  Rozsmaruj masę krówkową i ozdób wiórkami kokosu, płatkami migdałów i czekoladą. ( Czekoladę wcześniej należy rozpuścić w kąpieli wodnej)




14 komentarzy:

  1. A u Ciebie jak zawsze pięknie i pysznie!

    U mnie jakoś za typowymi mazurkami nie przepadają,ale jak upiekę w formie tarty, to jedzą aż im się uszy trzęsą;) Muszę coś pokombinować!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż, nic nie przychodzi mi do głowy, oprócz westchniena: PIĘKNE!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna dekoracja:) rewelacja jak dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O pycha! Musze coś takiego stworzyć w tym roku. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześlicznie udekorowałaś mazurka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie na pewno będzie mazurek. Bez niego nie ma świąt. :)
    A Twój śliczny jest. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogłabyś wstawić jakieś propozycje innych mas do wypełnienia mazurka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, mam jeden przygotowany z czekoladą i marmoladą. W najbliższym czasie cche zrobić puszyste mazurki :)

      Usuń
  8. Najprostszy , najlepszy ;) Uwielbiam kajmak w każdej postaci! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Print