Kurczak tandoori
Pyszny kurczak i nie wymagający dużych przygotowań.
Niezwykle orientalny smak.
Składniki :
- 4 pałki z kurczaka
- 200ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki przyprawy tandoori
- sok z 1/2 limonki
- sól
- pieprz
Mięso oczyść, opłukaj i osusz ręcznikiem papierowym. Natnij delikatnie mięso. Pałki z kurczaka umieść w misce. Do kubka wlej jogurt, sok z limonki i wsyp przyprawy. Wymieszaj składniki. Zalej mięso jogurtem i odstaw do lodówki na całą noc. Smaż w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190s stopni.
Czy ta przyprawa jest dostępna w sklepach?
OdpowiedzUsuńnie widziałam tej przyprawy w sklepach, kupiłam tandoori na jarmarku świątecznym (wielkanocnym) ;D
UsuńMuszę spróbować !! Wygląda super !
OdpowiedzUsuńWygląda rasowo, smakuje pewnie też. Postaram się znaleźć skład takiej mieszanki do tandoori.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkich miłośników indyjskich smaków.
Super pomysł :) Musiał być bardzo aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńA ja zrobiłam. Tzn w domu miałam przprawe masala więc jej użyłam. Zastanawiam się tylko co z tym jogurtem. On przecież w wysokiej temp. się waży więc nie wyglądało to ładnie, ale ogólnie całkiem dobre.
OdpowiedzUsuń